Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Toufic Maatouk

Publicat: miercuri, 19 Decembrie 2018 , ora 11.21

Muzicianul va conduce Orchestra de Cameră Radio într-un concert cu program dedicat în întregime creației lui Antonio Vivaldi.


Este prima data când veniți în România?

Nu, am mai fost invitat să dirijez orchestra în luna iunie, cu Recviemul de Donizetti, alături de Corul și Orchestra Națională Radio.


Care a fost motivul pentru alegerea unui program semnat în întregime de Antonio Vivaldi?

Când am discutat programul, mi s-a propus un repertoriu "100% Vivaldi" înaintea Crăciunului. Vivaldi a scris multe lucrări care se potrivesc acestei perioade, în special Gloria, pe care o cântăm în cea de-a doua parte a concertului. Gloria este o foarte bună și foarte cunoscută lucrare de Crăciun scrisă de Vivaldi și este specială dat fiind caracterul religios dat de Vivaldi, în stilul și prin tradițiile din Veneția, de la San Marco. Dat fiind că era preot, cunoștea foarte bine tradiția, fapt ce e clar din muzica sa, mai ales în părțile scrise într-un fel religios.


Înțeleg că ați activat și la nivel muzicologic. Cum vă ajută acest fapt în cariera dirijorală?

Este foarte important ca toată lumea să înțeleagă nu doar notele, ci să înțeleagă și fundamentele stilului și ale tradiției pentru a da însemnătate interpretării. Astfel se leagă muzicologia de interpretare.


Cum a decurs repetiția de ieri cu orchestra?

A fost perfect, a fost foarte bine, îmi place să lucrez cu acest ansamblu deoarece am mai dirijat cu ei Recviemul de Donizetti sau Stabat Mater de Rossini și avem o relație foarte bună, apreciez orchestra, corul, maestrul corului și întregul colectiv.

Interviu realizat de Petre Fugaciu