Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Tiberiu Oprea dirijează concertul Orchestrei de Cameră Radio

Publicat: marți, 11 Decembrie 2018 , ora 14.45

Orchestra de Cameră Radio propune mâine, 12 decembrie 2018, de la ora 19:00, un concert dedicat folclorului românesc, care va fi prezentat prin intermediul creațiilor compozitorului Sabin Drăgoi. La pupitrul dirijoral se va afla Tiberiu Oprea, care ne-a oferit mai multe detalii în interviul ce urmează.

Dirijați Orchestra de Cameră Radio cu un concert dedicat în exclusivitate muzicii lui Sabin Drăgoi. Care este povestea acestei inițiative?

Este o inițiativă lăudabilă la care am răspuns cu mare entuziasm în ceas aniversar. iată, acest an, 50 de ani - Sabin Drăgoi și Centenarul Marii Uniri! Din primăvară spre vară am început să lucrăm chiar la niște înregistrări cu trei dintre lucrările care vor fi redate publicului în concertul de miercuri. S-au făcut înregistrări, s-a lucrat intens penru arhivă - nu știu exact finalitatea. Cert este că era foarte necesar, și nu numai în acest an aniversar, ar trebui să facem mai des lucrul acesta. Pentru mine a fost o revelație. Anul acesta am ascultat mai multă muzică românească decât am ascultat în anii mei de studiu. Din păcate, această muzică foarte valoroasă... am găsit niște partituri și o muzică nemaipomenită... se studiază mult prea puțin. Iată, avem muzică foarte valoroasă; într-adevăr, mai greu tangibilă din cauza materialului foarte slab, greu lizibil, greu de găsit. Este și motivul penru care, din câte am înțeles, acum se scot la tipar lucrările pe care le vom interpreta în concert. Alături de Divertismentul rustic, vom mai interpreta Divertismentul sacru - o descoperire și pentru mine. Am corectat multe lucruri în partitură, multe note care nu erau la locul lor, ritmuri ș.a.m.d. având în vedere să realizăm o interpretare cât mai fidelă a partiturii. O suită de șapte dansuri este descoperirea cea mai recentă - această lucrare nu este înregistrată - și o vom cânta în primă audiție pentru mine și Orchestra de Cameră Radio... și Petrecere populară, o suită de cântece populare dintre care ultimul dă titlul lucrării, este un joc.


Plănuiți să mai faceți ceva în acest sens după concertul cu Orchestra de Cameră Radio? În sensul perpetuării creației lui Sabin Drăgoi.

Sabin Drăgoi este o descoperire fericită pentru mine, o revelație. Aș dori să nu mă opresc și să nu ne oprim aici noi, practicienii, și să mergem mai departe cu redescoperirea muzicii noastre autentice. Sunt lucrări foarte valoroase care așteaptă să fie șterse de praf. Merită aceste lucrări, merităm și noi să trăim parfumul autentic românesc.

Interviu realizat de Ana Diaconu