Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Oleg Danovski despre premiera baletului 'Spărgătorul de nuci'

Publicat: vineri, 9 Noiembrie 2018 , ora 13.47

La Opera Națională din București are loc astăzi, 10 noiembrie 2018, premiera spectacolului „Spărgătorul de Nuci” de Piotr Ilici Ceaikovski. Începând cu ora 18:30, sub bagheta dirijorului Iurie Florea vor urca pe scenă Ada González în rolul „Clara”, Cristina Dijmaru în „Zâna dulciurilor”, Ovidiu Matei Iancu - „Prințul”, Michele Tirapelle - „Drosselmeyer” și Răzvan Cacoveanu în „Fritz”. Regia și coregrafia sunt adaptate de Oleg Danovski, după versiunea originală realizată de tatăl său în anul 1984.

Cum ați descrie, în linii mari, viziunea regizorală și coregrafică asupra baletului la care lucrați acum - cea originală și ce schimbări ați adus dumneavoastră, dacă este cazul, în noua montare?

Este o abordare, hai să zicem, puțin mai specială pentru că în varianta pe care o facem aici, la Opera Română, este vorba de situarea părții onirice, adică a visului. Lucrarea are două părți; în prima parte este vorba despre o noapte de Crăciun, care se întâmplă în casa primarului unui orășel din Germania, care are doi copii, un băiețel și o fetiță; după aceea, în urma întâmplărilor de la această sărbătoare, fetița – care pe parcursul primei părți se atașează de personajul din titlu, Spărgătorul de nuci – visează. Deci, partea a doua este visul acestui copil, care se visează ajungând, prin intermediul Spărgătorului de nuci și al unchiului ei, în împărăția dulciurilor.

Acum, particularitatea – apropo de viziune – este că toată această împărăție a dulciurilor este situată în bradul de Crăciun. Sigur, am încercat să respect cât se poate de mult coordonatele spațiu-timp. Dacă fac trimitere și la conceptul scenografic, la fel, sunt anumite noutăți, tehnici mai actualizate, mai moderne. Totul, sigur, se bazează pe conceptul regizoral și coregrafic al tatălui meu, pe care l-a avut la momentul premierei, în anul 1984.


Cu ce artiști ați colaborat pentru a pune în scenă acest balet?

Scenografia este a doamnei Andreea Koch. Sunt patru personaje principale: Zâna Dulciurilor, Spărgătorul de nuci în varianta prinț, Clara și Drosselmeyer. Să vă dau câteva nume ale artiștilor care acoperă rolurile prime: Ovidiu Iancu, Cristina Dijmaru, Bogdan Cănilă, care au răspuns foarte bine acestei provocări. Am ceva emoții!

Interviu realizat de Ana Diaconu