Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. 'Liedul românesc la Centenarul Marii Uniri' - un recital extraordinar prezentat de Mariana Nicolesco

Publicat: joi, 25 Octombrie 2018 , ora 15.43

Soprana Mariana Nicolesco prezintă vineri, 26 octombrie 2018, recitalul intitulat "Liedul românesc la Centenarul Marii Uniri". Acesta se va derula, începând cu ora 20.00, în Aula Palatului Cantacuzino, Muzeul Național "George Enescu", unde vor participa laureați ai Concursului Național al Liedului Românesc acompaniați la pian de Alexandru Petrovici. Despre acest eveniment, desfășurat în Aula Palatului Cantacuzino, soprana Mariana Nicolesco ne-a declarat:


E o mare bucurie pentru mine ca la 15 ani de când am creat Festivalul și Concursul Național al Liedului Românesc, simpozioanele și cursurile de măiestrie în arta liedului, 15 ani în care am adus în atenția generală această comoară fondată pe vechiul cântec de dor, să putem prezenta la un atât de înalt nivel, la Muzeul Național "George Enescu" vineri, 26 octombrie 2018, orele 20.00, recitalul extraordinar "Liedul românesc la Centenarul Marii Uniri".

Îi vom aplauda pe unii dintre cei mai talentați tineri artiști lirici români - sopranele Irina Baianț, Loredana Aldea, surorile Brigitta și Franciska Volsik, mezzosoprana Florentina Soare, tenorul Adrian Dumitru, baritonul Silviu Mihăilă și basul Iustinian Zetea acompaniați la pian de Alexandru Petrovici. Ei vor interpreta lieduri de mari compozitori români din trecut în frunte cu George Enescu, ori contemporani - Cornel Țăranu sau Adrian Pop, dar și de dirijori iluștri ca Ionel Perlea ori Constantin Silvestri, de pianiști extraordinari ca Dinu Lipatti și Valentin Gheorghiu. Prezenți în aula Palatului Cantacuzino, Valentin Gheorghiu - acest tânăr nonagenar, și tânăra nonagenară Carmen Petra Basacopol vor fi mai mult ca sigur fericiți să asculte împreună cu noi în primă audiție unele dintre creațiile lor.

Recitalul extraordinar organizat în parteneriat de Fundația Internațională "Ateneul Român" și de Guvernul României este un prilej minunat de glorificare a muzicii care ne-a unit dintotdeauna. Căci, ar fi destul să ascultăm cântecul de dor al românilor din toate provinciile - din Banat până în Bucovina, din Ardeal până în Muntenia și Dobrogea, din Moldova și Basarabia - pentru a înțelege identitatea noastră nealterată, originalitatea ei.

Liedul e cântec de dor și este, cum îmi place să spun, toată muzica în miniatură.

lied nicolesco

Declarație preluată de Jeanine Costache