Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Marius Tabacu, directorul Filarmonicii 'Transilvania' despre Festivalul 'Toamna Muzicală Clujeană'

Publicat: marți, 23 Octombrie 2018 , ora 14.27

Ediția cu numărul 52 a festivalului se încheie în data de 26 octombrie.


Ce noutăți ați adus în ediția cu numărul 52 a Festivalului Internațional "Toamna Muzicală Clujeană"?

Este aceeași noutate pe care o aducem în fiecare an, și anume un festival cât mai variat, cu cât mai multă muzică bună. Este a doua ediție în care am redus timpul festivalului la două săptămâni. A reieșit că este foarte bine din mai multe motive. În primul rând, fiindcă putem condensa mai bine festivalul în sine. Pe de altă parte, putem să ne drămuim mai bine fondurile pe care le avem, fonduri destul de puține. Suntem cam de 60 de ori mai săraci decât Festivalul "Enescu". Asta nu ne împiedică să facem un lucru care zicem noi că este un lucru bun. Pe de altă parte, fiind Anul Centenarului, în fiecare concert avem și câte o piesă românească. Vom continua Tetralogia lui Wagner; anul trecut am avut "Aurul Rinului", acum avem "Walkiria" și urmează celelalte două capodopere wagneriene în următoare ediții ale festivalului.

L-am avut pe Thomas Sanderling la început și pe Remi Geniet, pianistul francez care a umplut și anul trecut sala. La sfârșitul festivalului vom avea din nou pe Gabriel Bebeșelea, dirijorul nostru principal, care va dirija Walkiria cu o mulțime de soliști printre care și minunata Ruxandra Donose care vine pentru a doua oară la noi. Avem mulți soliști, avem nevoie de mulți soliști și de instrumente wagneriene care în parte nici nu există în România; tubele wagneriene vin de la București, celelalte instrumente vin de la Budapesta, le-am primit împrumut.

Vă asigur că publicul va fi mulțumit. Este mulțumit deja; sălile sunt pline. Toate concerte sunt sold out. Am fi fericiți dacă publicul ar da buzna la concertele noastre nu doar în timpul festivalului, ci și în timpul întregii stagiuni.

Interviu realizat de Petre Fugaciu