Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Începe Festivalul 'Moștenitorii Românei Muzicale' - Interviu cu Adela Liculescu, Mara Dobrescu și Cristina Comandașu

Publicat: miercuri, 17 Octombrie 2018 , ora 13.29

Pianistele Adela Liculescu și Mara Dobrescu, alături de inițiatoarea Festivalului "Moștenitorii României Muzicale", Cristina Comandașu, invitate la Perpetuum Mobile din 16 octombrie 2018, emisiune moderată de Gabriel Marica.


Am anunțat la începutul emisiunii două prezențe feminine, în schimb avem trei prezențe feminine astăzi la Invitatul săptămânii. În primul rând, două tinere și strălucite pianiste - Mara Dobrescu și Adela Liculescu - alături de colega mea Cristina Comandașu, cea care în fapt este inițiatoarea proiectului ce va fi lansat în această seară - Festivalul "Moștenitorii României Muzicale".

Am să-i dau cuvântul Cristinei Comandașu, pentru că ea fiind inițiatoarea și organizatoarea evenimentului are mai multe treburi de făcut. Iată că mai sunt doar 60 de minute până când se va lansa acest festival. Cristina, te rog!

Cristina Comandașu: Festivalul "Moștenitorii României Muzicale" a fost gândit pentru a onora din partea Radio România Muzical două lucruri importante anul acesta - Centenarul României Mari și aniversarea Radio România 90. Noi am ales să privim cu fața către înainte, către viitor. Sigur că și trecutul, și tradiție sunt extrem de importante, dar este la fel de important să-i susținem pe cei care duc mai departe această tradiție și aceste valori. Așa mi-a venit ideea! Sigur că am preluat numele festivalului și proiectului de fapt de la un proiect Radio România - Moștenitorii României; în cazul nostru, evident, este Muzicale. Și când am ales aceste trei nume pe care le putem asculta la Sala Radio începând de astăzi și până joi și în transmisiune directă la Radio România Muzical m-am gândit la o altă pasiune a mea, trebuie să recunosc asta, respectiv discurile noi. Și, cum știam calitatea excepțională a discurilor pe care cei trei protagoniști din festivalul nostru le-au lansat anul acesta și că ele includeau muzică românească, mi s-a părut deja o alegere firească. Nu m-am gândit, dar sunt și zone pe care pianiștii le reprezintă, rmâni stabiliți în alte locuri sau care locuiesc în alte locuri din Europa și care sunt, de asemenea, vibrante. Deci, îl avem pe Florian Mitrea stabilit în Marea Britanie, o avem pe Mara Dobrescu în Franța, o avem pe Adela Liculescu în Austria, în spațiul germanic. Iată și o legătură intrinsecă între România și spațiul european și eu cred că este foarte important să evoluăm în continuare în acest spațiu european al valorilor, așa că, începând din seara aceasta cred că e un lucru foarte important ca oamenii aceștia care au depășit un anumit nivel - sunt tineri, evident, dar au depășit faza concursurilor internaționale - și confirmă o valoare ieșită din comun este important să-i aducem să cânte acasă, să-i aducem la Sala Radio, care este o sală mare, importantă, una dintre cele mai importante din România, să-i ascultăm în direct, să-i promovăm la Uniunea Europeană de Radio. Eu mă bucur că a existat și un sponsor care a sprijinit această idee și care vrea - a fost inițiativa lui - să continuăm. Proiectul este unul multianual. Deja ne gândim la viitoarea ediție, care va fi undeva în luna februarie-martie anul viitor. Sperăm să facem proiectul cu patru apariții pe an - patru români care sunt aduși acasă să cânte și pe care-i întâlnim, din păcate, mai rar pe scenele românești. Așa că... eu vă aștept la Sala Radio! Sau măcar în transmisiune directă la Radio România Muzical!


Așadar, prima ediție a Festivalului "Moștenitorii României Muzicale"! Adela Liculescu, Mara Dobrescu, cum e acasă?

Mara Dobrescu: Este foarte bine. Întotdeauna mă bucur așa de mult să mă reîntorc, desigur, la București, pentru că aici m-am și născut și am făcut studiile. Mă bucur și-n același timp, știți cum e, tensiunea urcă un pic, dar și bucuria... amândouă, strâns legate.


Adela?

Adela Liculescu: Și eu sunt foarte bucuroasă să revin acasă de fiecare dată. Pentru mine este un dublu eveniment, pentru că o dată revin pe scena de la București, din România - am foarte mulți prieteni în București, am invitat foarte multă lume, sper să vină mulți la concert - dar și prin faptul că îmi voi face debutul pe scena Sălii Radio, penru că eu am cântat adesea în România, adesea în București la Ateneu, dar niciodată aici. Aștept cu mare nerăbdare concertul de mâine seară!


Spuneți-mi, făcând o comparație, există vreo diferență între publicul din România și publicul din, să zicem, Austria sau Franța?

Mara Dobrescu: Nu. Cred că nu este neapărat o diferență...


Voi vă simțiți altfel în fața publicului nostru?

Mara Dobrescu: Da, asta poate că da. Într-adevăr, am cântat în fața a numeroase audiențe și îmi place să aud zumzetul dinainte. Întotdeauna rămân cu urechea lângă cortină sau la ușa ce dă spre scenă pentru că-mi place să simt atmosfera publicului... câteodată mai enervată, câteodată mai excitată, câteodată lejeră... și mă pune într-o foarte bună stare înaintea concertului. Și când vin să concertez acasă, sigur, cu mult timp înainte încep să simt o anumită emoție...


Constructivă, de altfel!

Mara Dobrescu: Absolut! Pentru că știu că multă lume mă știe de când aveam 6-7 ani și cântam la Sala Dalles și sunt sigură câ sunt curioși să vadă ce am devenit astăzi ca artist și sper să aibă bucuria să descopere iată și programul pe care vreau să-l prezint pe 18. Și-mi face mare plăcere ca, în sfârșit, să mă întâlnesc cu Adela Liculescu și cu Florian Mitrea cu care voi și interpreta Variațiunile de Enescu. Asta este o mare bucurie și mulțumesc mult de tot ocaziei care s-a ivit, pentru că da, noi încercăm peste hotare să reprezentăm România, să reprezentăm repertoriul românesc, școala interpretativă românească și când reușim să ne întâlnim între noi ne simțim din aceeași familie. Eu am senzația aceasta și de aceea am și propus să reușim - și sunt sigură că și cu Adela voi avea cât de curând câteva proiecte.


Adela, ce înseamnă să fii artist român în străinătate?

Adela Liculescu: este o responsabilitate foarte mare, pentru că eu încerc să promovez muzica românească, să cânt Enescu mai ales cât de des pot, și să reprezint România prin ceea ce fac. Sunt, desigur, bucuroasă să cânt și în țară, și vin și arât acasă ceea ce am învățat în străinătate. Mă simt un cetățean al lumii, sinceră să fiu. Nu mă simt atât de mult artist român, cât... cântând foarte mult în toată lumea, am văzut și am cunoscut culturi diferite și m-am adaptat lor desigur și... revenind la întrebarea pe care i-ați adresat-o Marei mai devreme, mă gândeam acum cât de diferit este publicul în Europa sau... am cântat luna trecută în Asia, în China, și am fost foarte surprinsă să constat că acolo este o cu totul altă experiență. Publicul este foarte entuziasmat, foarte dornic să asculte muzică. Și la noi, în Europa este, dar acolo este un cult al muzicii clasice. De exemplu, după concert, toată lumea din sală a venit să facă poze cu mine, ceea ce aici în Europa nu se întâmplă așa de mult. Deci, sunt mentalități diferite, dar sigur că lumea este foarte bucuroasă să asculte muzică și cred că este un lucru îmbucurător pentru noi ca artiști.


Veți fi în sală în seara aceasta?

Mara Dobrescu: Desigur, cu mare plăcere!


Mara, vei merge și la recitalul Adelei?

Mara Dobrescu: Absolut!


Puteți să ne dezvăluiți câte ceva din surprizele pe care le pregătiți în recitalurile voastre sau e un secret care nu poate fi desigilat?

Adela Liculescu: Dacă am dezvălui, n-ar mai fi surprize. Pot să vă povestesc un pic despre programul oficial, dar bisurile rămân deocamdată surprize. Voi începe programul cu Melodia de Gluck din opera Orfeo în transcripție de Giovanni Sgambati și voi cânta direct după, Sonata în re minor de Domenico Scarlatti. A fost ideea mea să pun aceste două piese împreună, să cânt Gluck ca o introducere lentă la Sonata de Scarlatti, care este rapidă. Sper ca publicul să aprecieze această idee. Apoi voi cânta Sonata în si minor de Franz Liszt, o lucrare monumentală, care-mi este foarte dragă. Apoi, voi cânta două piese lente, foarte dragi mie, Pavana de Enescu - o lucrare din repertoriul românesc - și o lucrare spaniolă din Goyescas de Granados. Iar în încheiere, voi cânta Igor Stravinski - Trei mișcări din baletul Petrușka.


Adela Liculescu, știu că tu compui. Vom auzi și așa ceva?

Adela Liculescu: Foarte posibil.


Iată, am aflat câte ceva! Mara Dobrescu, închei festivalul de anul acesta!

Mara Dobrescu: Da. Și vor fi câteva surprize. Una din ele a fost anunțată în program pentru că nu se putea altfel - Variațiunile de George Enescu pe care le voi interpreta împreună cu Florian Mitrea. Ne-am dorit foarte mult acest lucru pentru că e o lucrare foarte rar interpretată și pe care eu am cunoscut-o în anii studiilor mele la București și întotdeauna mi-am zis că într-o zi o voi cânta pe scenă. Și iată că s-a ivit această ocazie. Sunt două piane și era momentul oportun. Și va mai fi o surpriză și la finalul recitalului, dar pentru asta invit publicul să vină în foaierul Sălii Radio și să poată să admire lucrările care vor fi expuse. Nu vă spun mai mult de atât!


I-am învățat pe ascultători să le oferim momente din activitatea artiștilor noștri din străinătate. Așa că vrem să aflăm pentru ascultătorii noștri ce veți face după Festivalul "Moștenitorii României Muzicale"? Ce planuri ai, Adela Liculescu, după?

Adela Liculescu: Eu mă pregătesc acum de examenul de absolvire a facultății, care va fi în ianuarie, așa că până în luna ianuarie am decis să cânt mai puține concerte și să mă concentrez pe examenul de diplomă. Desigur, voi avea câteva apariții; voi cânta la Leipzig în noiembrie, voi cânta în Polonia în decembrie, dar după aceea toată luna ianuarie mi-am luat liber.


Mult succes!

Adela Liculescu: Mulțumesc mult! Apoi, din februarie începând, vor fi din nou foarte multe concerte. O să cânt în Spania, o să cânt și în România foarte mult. La sfârșitul stagiunii, în iunie, voi cânta Concertul 3 de Rahmaninov la Iași și la Cluj. Foarte multă muzică de cameră la anul... multe proiecte.


Mara Dobrescu?

Mara Dobrescu: Chiar după concertul din seara de 18 octombrie, două zile după aceea voi pleca într-un turneu - Romanian Rhapsody - cu Matei Ioachimescu și vom interpreta din nou un repertoriu 100% românesc în mai multe orașe - Cluj Napoca, Oradea, Brașov, Bistrița, Tecuci - și vom reveni la București pe data de 30 octombrie, la Cotroceni.


Am înțeles că te pregătești să lansezi și un nou album?

Mara Dobrescu: Da. Știți tot! Într-adevăr, împreună cu cvartetul "Face a Face" - două piane și două percuții - cu care chiar am interpretat un concert în 12 octombrie pe scena faimoasă La Sale Musicale din Paris. Noi am sărbătorit anul acesta Centenarul Bernstein și-n urma multor recitaluri ni s-a propus de către două case de discuri - va trebui să alegem - să înregistrăm acest repertoriu, noi interpretând West Side Story de Bernstein în versiunea lui Peter Sadlo, care este de fapt singura versiune pe care Bernstein a ascultat-o și a fost acceptată de către compozitor. Acest program - West Side Story -, uvertura Candide transcrisă pentru două piane și percuții plus cinci creații ale unor compozitori francezi și americani care vor fi incluse pe un album.


Și lansarea posibilă?

Mara Dobrescu: Lansarea va fi în mod sigur la sfârșitul anului 2019, chiar concertul de lansare e prevăzut pe 11-12 octombrie la Scala din Paris, deci, compozitorii trebuie să se grăbească.


O să vă las pe voi să încheiați această discuție cu câte o invitație adresată ascultătorilor noștri la festivalul care se desfășoară, iată, în mai puțin de 45 de minute se va deschide, "Moștenitorii României Muzicale".

Mara Dobrescu: Invit pe toți iubitorii muzicii, Muzicii nu M mare, să vină să asculte aceste trei concerte pentru că sunt sigură că vor fi cuceriți de toate surprizele pe care le-am prevăzut. Și, cu dragostea noastră de a reveni în țară, cred că vor fi momente de o mare emoție. Invit să vină chiar și tinerii, și copiii. În afârșitul recitalului meu, chiar sunt bineveniți. Cu cât vor fi mai numeroși, cu atât vom fi și noi bucuroși pe scenă. Îi așteptăm!

Adela Liculescu: Și eu doresc să-i invit cu mare drag pe toți ascultătorii să vină și să ne asculte. O să fie trei zile de muzică de calitate și cu toții am pus foarte multă energie și ne-am gândit foarte mult cum să alcătuim acesta programe ca să fie interesante și atractive pentru public și sunt convinsă că dacă veți veni, veți avea ce să ascultați și ce să descoperiți. Eu voi cânta pe 17 un program foarte compex, foarte european, cu foarte multe direcții - spaniol, rus. Iar colegii mei au pregătit foarte multă muzică românească, lucrări care nu sunt cântate foarte des. Așa că aveți cu siguranță ce să descoperiți dacă veniți să ne ascultați.