Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Nicolae Moldoveanu

Publicat: vineri, 12 Octombrie 2018 , ora 11.48

Concertul de deschidere a stagiunii 2018-2019 a Orchestrei Naționale Radio s-a desfășurat sub bagheta lui Nicolae Moldoveanu, acesta dirijând și concertul din această seară (vineri, 12 octombrie).


Acum o săptămână ați dirijat concertul de deschidere al stagiunii Orchestrei Naționale Radio. Cum ați perceput reîntâlnirea cu membrii orchestrei?

Este o întâlnire absolut familiară; noi am colaborat deja cred că de acum trei stagiuni încoace și de fiecare dată bineînțeles că relația s-a sudat atât din punct de vedere artistic, cât și din punct de vedere social.


Din punct de vedere repertorial, există o diferență stilistică evidentă între concertul de acum o săptămână și cel din această seară. Față de Korngold și Mahler, în această seară sunt în program Antonin Dvorak, Carmen Petra Basacopol și Serghei Rahmaninov. Care sunt diferențele la repetiții?

Nu este absolut nici un fel de diferență. Toate repetițiile au un numitor comun și anume pregătirea cât mai temeinică a acestui repertoriu, care se referă nu numai la pregătirea tehnică de orchestră, de ansamblu, toate problemele care de obicei se pun atunci când se lucrează cu o orchestră simfonică mare, dat fiind faptul că Mahler ține de perioada stilistică care reprezintă romantismul târziu, respectiv Rahmaninov care este, de fapt, un romantic târziu. Deci, orchestra este de dimensiuni foarte mari, ceea ce bineînțeles că pune probleme direct proporționale tehnice. Însă eu mă axez foarte mult și pe caracterul acestor piese, deoarece caracterul Simfoniei a V-a de Mahler precum și caracterul celor Trei dansuri simfonice de Rahmaninov reprezintă același lucru; acești doi compozitori își prezintă, practic, modul lor de viață și ideologia și sentimentele, emoțiile personale pe care le-au trăit de-a lungul vieții.


Cum ați caracteriza colaborarea cu maestrul Gabriel Croitoru?

Este o foarte mare prietenie din toate punctele de vedere. Nu este pentru prima oară, noi am mai colaborat exact în aceeași direcție - concert românesc pe care l-am făcut înainte cu Filarmonica Enescu; am colaborat și cu Radioul. Noi ne cunoaștem de mai multă vreme. Deci, este ca o frăție; totul se produce la un mod foarte prietenesc, eficient și de înaltă calitate artistică.


Ce alte proiecte urmează pentru dumneavoastră în viitorul apropiat?

Am mai multe proiecte care se referă atât la repertoriul simfonic, dar eu am interese și la repertoriul de operă. Voi avea un concert cu Thomas Hampson și cu Orchestra Filarmonică din Slovenia, care este programat pentru festivalul de la Liubliana. După care voi avea și spectacole cu baletul Operei din Roma. Însă, în același timp, eu pe lângă activitățile dirijorale am și activitățile de solistică; fiind organist, voi susține câteva concerte, recitale de orgă.


Interviu realizat de Petre Fugaciu