Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul Alexandru Tomescu despre turneul 'West meets East'

Publicat: joi, 11 Octombrie 2018 , ora 12.41

Turneul, început în data de 3 octombrie, este susținut de Alexandru Tomescu și percuționiștii Udhai Mazumdar, Rohan Dasgupta și Bhaskar Das și pianista Sînziana Mircea, concertul final fiind programat în data de 15 octombrie.

Cum au decurs primele concerte din această ediție a Turneului "West Meets East"?

Primele concerte din turneu au fost un foarte mare succes. Publicul a fost entuziasmat nu doar de muzica indiană, cât mai ales de piesele românești aranjate pentru instrumente tradiționale indiene și vioară. este vorba despre trei piese foarte cunoscute la noi; mă refer aici la Bagatela de Scărlătescu, Hora Staccato de Dinicu sau Balada lui Ciprian Porumbescu, care au fost aranjate într-un stil foarte surprinzător, foarte proaspăt, foarte personal de Udhai Mazumdar pentru aceste instrumente - sitar, bansuri și tabla și vioară, bineînțeles. Evident, aceste piese au în inima lor temele pe care noi le știm atât de bine, însă sunt înveșmântate în niște haine muzicale cât se poate de surprinzătoare și de indiene, aș putea să spun.

Mă bucur foarte mult că am ocazia să revin în fața publicului din România alături de acești muzicieni fantastici și n-aș vrea să o uit aici pe pianista Sînziana Mircea, alături de care cânt o nouă sonată de George Enescu, Sonata a II-a. Sunt anumite relații artistice care se cimentează și se construiesc în timp, de-a lungul a numeroase concerte.


Cum au fost percepute până acum lucrările lui Ravi Shankar?

Lucrările lui Ravi Shankar sunt cele care deschid programul fiecărei seri. Este vorba despre celebra Raga Piloo, pe care Ravi Shankar a scris-o special pentru Yehudi Menuhin, și Morning love, o altă raga bazată pe motive populare indiene. Sunt convins că ele sunt deja binecunoscute iubitorilor de muzică indiană. Mai ales Raga Piloo cu toate acele elemente dinamice ale ei, toate acele cumulări de tensiune se bucură de un succes foarte mare chiar dacă este doar prima piesă a programului.


Având în vedere succesul turneului, care considerați că va fi viitorul acestui proiect?

Mă bucur foarte mult, cum spuneam, să am ocazia de a cânta înpreună cu astfel de muzicieni extraordinari. Sigur, ne dorim să dezvoltăm și pe viitor aceste concerte și poate nu doar în România, ci și în alte țări europene și, de ce nu, și în India.


Va exista și o apariție discografică la un moment dat?

Ne gândim și la așa ceva pentru că, sigur, este frumos să fixezi nu doar în memoria publicului, ci poate și pe un compact-disc. Deja s-a adunat un repertoriu foarte important care ar merita un astfel de demers. Cel mai probabil în 2019 vom face un astfel de pas petnru vrem ca totul să fie, evident, făcut la cel mai înalt nivel posibil.

Interviu realizat de Petre Fugaciu