Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Ciprian Moga despre turneul 'West meets East'

Publicat: marți, 2 Octombrie 2018 , ora 13.20

Seria de concerte începe în data de 3 octombrie la Timișoara.

Care sunt noutățile acestei ediții a Turneului "West meets East"?

O dată, avem noutăți din repertoriul lui Ravi Shankar. Ravi Shankar nu s-a cântat până acum în România pe o scenă de concert nici măcar de Anushka Shankar care a venit de două ori. O să avem bucăți inedite din Ravi Shankar. A doua noutate este, practic, toată partea a doua a concertului, unde vom avea posibilitatea să ascultăm piese românești consacrate, rearanjate pentru instrumente indiene. A fost o idee care a plecat de la concertul trecut, unde la bis Udai Mazumdar, liderul grupului de indieni, a rearanjat pentru instrumente indiene Jocul țărănesc de Constantin Dimitrescu. Piesa a ridicat sala în picioare. Plecând de la această idee, muzicienii au hotărât să extindă repertoriul cu piese românești rescrise pentru urechile unui indian.


Ce ne puteți spune despre muzicienii invitați la acest turneu? Cum a început această colaborare?

A început printr-o lungă căutare. prima dată am dat peste indieni de fapt noi, inițiatorii proiectului, echipa jazzmine world, și am avut posibilitatea să dăm de Udai Mazumdar. Udai Mazumdar este interpret de tabla și elev al lui Ravi Shankar; a locuit împreună cu acesta timp de 13 ani în aceeași casă, în buna tradiție a școlii clasice indiene. Deci, am dat întâi peste elevul luiShankar, am început să facem căutări după muzica lui Ravi Shankar scrisă pentru proiectul West meets east. După cum știți, muzica indiană nu este scrisă și, practic, am reconstituit partea de vioară plecând de la notițele de repetiții ale lui Yehudi Menuhin de acum 50 de ani pe care le-am găsit într-o colecție particulară. După ce am găsit repertoriul pentru vioară, am început să căutăm un violonist și am plecat cu o listă de muzicieni români și am dat din prima peste Alexandru Tomescu, care a fost foarte bucuros să intre în proiect. Și, după ce s-a creat această celulă Alexandru Tomescu - Udai Mazumdar, am început să completăm echipa. Udai Mazumdar a venit cu doi discipoli ai săi: la sitar - Rohan Dasgupta și la flaut - Bashkar das. Iar Alexandru Tomescu a invitat-o pe colaboratoarea sa de mai multă vreme, pe Sînziana Mircea la pian, pentru că în discul inițial West meets East, Yehudi Menuhin a invitat-o de fiecare dată pe sora sa Hephzibah Menuhin și a cântat de fiecare dată ceva cu caracter românesc pentru vioară și pian; Enescu și, ulterior, Bela Bartok.


Care sunt orașele în care va ajunge turneul?

Vor fi aceleași orașe ca și anul trecut, chiar în ordinea de anul trecut: Timișoara - 3 octombrie, Cluj Napoca - 7 octombrie, București - 13 octombrie și Pitești - 15 octombrie.

Interviu realizat de Petre Fugaciu