Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. O nouă ediție a proiectului 'Ascultă 5 minute de muzică clasică' - interviu cu Cristina Comandașu

Publicat: luni, 1 Octombrie 2018 , ora 12.38

Liviu Pețu: Astăzi începe o nouă ediție a proiectului Radio România Muzical "Ascultă 5 minute de muzică clasică". Dacă nu mă înșel, este ediția cu numărul 17, pentru că din octombrie 2010 campania se desfășoară de două ori pe an în spații neconvenționale.

Andreea Chiselev: Așa cum v-am promis încă de la începutul matinalului, alături de noi în studio se află Cristina Comandașu, redactor șef Radio România Muzical, pentru a ne vorbi despre acest proiect.

Liviu Pețu: În primul rând, ce aduce nou actuala ediție Ascultă 5 minute de muzică clasică, proiect pe care l-ai inițiat și "păstorit" încă din 2010?

Cristina Comandașu: Nou este faptul că m-am gândit să dedicăm această ediție Centenarului Marii Uniri și să o facem într-un mod mai lipsit de pompă, să spun așa, dar alegând acele lucrări muzicale care reprezintă ceva important pentru istoria muzicală a poporului român și care au legătură și cu spiritul acesta al poporului român; cred că două treimi din piesele pe care le propunem în fiecare zi a lunii octombrie sunt de tipul acesta, de la Balada lui Ciprian Porumbescu, la Rapsodiile române, la Cântecul țărănesc al lui Constantin Dimitrescu și multe, multe astefel de piese românești foarte cunoscute și care cred că rezonează cu spiritul nostru. Parte dintre aceste lucrări aș vrea să spun că se regăsesc și pe un CD pe care Radio România Muzical l-a realizat împreună cu Editura Casa Radio și care va apărea în curând, va fi un dublu CD pe care Radio România Muzical, alături de Editura Casa Radio, îl aduce ca omagiu aniversării României centenare.


Andreea Chiselev: Cristina, ești cea mai în măsură să ne spui cum a evoluat acest proiect în timp, ținând cont că ești implicată nu doar profesional, ci și emoțional în el?

Cristina Comandașu: Mă gândesc că sunt deja opt ani de când eram în Piața Universității și inauguram în mod festiv acolo, alături de public, această idee și acest nou concept de a aduce muzica clasică acolo unde sunt oameni mai mulți, pentru că de aici am pornit. Spațiile acestea neconvenționale unde ajungem toți ca să facem cumpărături sau spațiile de birouri unde lumea-și petrece atât de mult timp sunt foarte importante pentru că ne aduc un public care este captiv acolo și care poate să asculte și altceva decât se oferă în mod obișnuit; și știm care este calitatea muzicii care se oferă în mod obișnuit, cu foarte mici excepții. Sigur că am pornit oarecum timid, cred, în 2010, cu mirarea mea că totuși branduri importante din retailul și businessul românesc au răspuns invitației noastre de a participa la proiect...


Liviu Pețu: ... și au rămas în continuare.

Cristina Comandașu: Și au rămas în continuare. Cred că iar este foarte important lucrul acesta. Nu am avut reacții negative de tipul "Îmi îndepărtați clienții!" sau "Asta e o prostie! Ce ne trebuie nouă muzică clasică?". Dimpotrivă, brandurile premium au realizat că a avea muzică clasică în spațiile lor le dă lor un anume blazon și este foarte bine primit de public, pentru că publicul începe să înțeleagă că muzica clasică, desigur, dincolo de valoarea ei intrinsecă, are și un anumit impact asupra părții psihologice și emotive din om. Și după o zi extrem de agitată la serviciu, să te duci să-ți faci cumpărături și în continuare să-ți bubuie niște tobe în cap... parcă e mai bine să asculți un vals de Chopin sau orice altceva. Eu însămi m-am nimerit de numeroase ori în astfel de magazine când se cânta muzica noastră și chiar mă uitam să văd ce face lumea... I-am văzut pe mulți că erau oarecum surprinși, dar au acceptat imediat și li s-a părut foarte plăcut. De altfel, și angajații de acolo, din magazine, care sunt până la urmă primii ascultători, sunt foarte încântați și am primit de la nume importante din retail... "Când începem din nou, că, uite, angajații din nou așteaptă și le place! Și nu prea s-a întâmplat să dea boxele încet când e muzică clasică." Deci, continuăm. Au venit alături de noi și alte branduri importante - pe site-ul nostru le putem găsi, sunt cele mai mari lanțuri de hipermarketuri, cele mai importante mall-uri, câteva firme importante, librării, Castelul Bran. Trebuie spus că am avut mai multe muzee la început, dar sigur că există și restricții din punct de vedere legal în ceea ce privește drepturile de autor asupra acestei muzici și unele muzee s-au retras din cauza aceasta. Dar proiectul a crescut și acum cred că se află într-o fază de maturitate și sperăm să mergem mai departe în bune condiții.


Liviu Pețu: Ascultă 5 minute de muzică clasică nu este doar un proiect derulat în spații neconvenționale, ci și un concurs derula online, pentru elevii din școlile din întreaga țară.

Cristina Comandașu: Nu este doar un concurs. Este un proiect național. Din 2014 m-am implicat în semnarea unui protocol de colaborare între Radio România și Ministerul Educației Naționale pentru că, în mod clar, dacă vrem să schimbăm ceva, trebuie să intervenim asupra actului educațional. Și preferințele muzicale, spun psihologii, de fapt se formează cam până la vârsta de 14 ani. Dacă noi nu sădim până la 14 ani ceva în sufletele și în mințile copiilor, mai târziu e prea târziu. Și sunt și sub influența grupului și, din păcate, influența grupului, cel puțin la liceu, înseamnă acum, nu știu dacă ați sesizat, dar eu am sesizat lucrul acesta și mi se pare destul de trist, că cei de liceu, de exemplu, pentru a se individualiza față de ceilalți ascultă manele, ceea ce mi s-a părut ciudat, dar e o realitate... așa că, cu cât facem educație muzicală mai devreme cu atât este mai bine. Proiectul, în momentul de față, a ajuns în al cincilea an - au trecut deja patru ani, începem al cincilea an școlar. Din 15 octombrie vom porni de anul acesta. Noi, de fapt, punem la dispoziția școlilor în fiecare săptămână două piese muzicale însoțite de o poveste, poveste gândită pentru acei copii astfel încât acolo să sintetizăm câteva lucruri pe care eu le-am considerat esențiale - și sunt esențiale din ceea ce înseamnă istoria muzicii - astfel încât ei să și asculte, să devină mai permeabili la muzica clasică, dar să afle și ceva, ceva util, care să le rămână acolo.

Concursul a fost un mic clenci, să zic așa, pe care l-am gândit, dar pentru copii prinde...


Liviu Pețu: Și de mare ajutor profesorilor.

Cristina Comandașu: Și de mare ajutor profesorilor. De altfel, profesorii sunt foarte încântați și, de altfel, și numărul de copii care participă la proiect e foarte relevant. În anul școlar precedent am avut peste 210.000 de copii din toată țara care au participat, ceea ce cred că face acest proiect unul dintre cele mai mari proiecte culturale care se întâmplă în România. Avem și un concurs național care se întâmplă o dată pe an și chiar îi invit pe cei care sunt în București să vină la Sala Radio în foaier ca să vadă desenele făcute de copiii de la clasele I-IV inspirate de muzica clasică; eseurile scrise de cei mai mari, până la clasa a VIII-a, se găsesc pe site-ul proiectului. Așa că, trebuie să mergem înainte și noi cei de aici, de la Radio România Muzical, cred că sunteți de acord cu mine, cred că trebuie să mergem pe aceste două laturi - și educație muzicală pentru cei care de-abia încep să meargă în spațiul muzicii clasice - și e foarte mare nevoie de asta în România - dar și produsele premium, pentru melomanii avizați, împătimiții... și pentru aceștia, de exemplu, avem acest festival de pian "Moștenitorii României Muzicale" care se întâmplă luna aceasta la Sala Radio, între 16 și 18 octombrie. Și, în general, politica noastră editorială merge pe aceste două laturi care cred că sunt esențiale nu neapărat pentru noi, ca post de radio, dar cred că pentru România în general, pentru că România are nevoie de muzică clasică. Înseamnă ceva mai mult decât un moft cultural!


Andreea Chiselev: Și nu doar România, ci și întreaga lume. Astăzi sărbătorim chiar Ziua Internațională a Muzicii, așa că...

Cristina Comandașu: Exact. Nu întâmplător am ales luna octombrie pentru derularea acestui proiect.


Andreea Chiselev: Mulțumim foarte mult, Cristina Comandașu! Vă invităm să accesați, desigur, pagina proiectului Ascultă 5 minute de muzică clasică.