Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul Ștefan Doniga despre debutul turneului 'Un secol de muzică românească', susținut alături de violonista Diana Jipa

Publicat: vineri, 28 Septembrie 2018 , ora 10.01

Turneul Național Un secol de muzică românească, pe care îl susțineți alături de violonista Diana Jipa, a început în data de 26 septembrie. Cum s-au desfășurat primele recitaluri?

A fost o mare bucurie pentru noi să putem să apărem din nou în fața publicului foarte tânăr pe care ni l-am ales, la Brăila, la Galați, astăzi la Focșani. S-au desfășurat mai bine decât ne așteptam aș putea spune. Sălile au fost pline până la refuz, copiii au fost foare entuziaști, în limita aceea a unui entuziasm educat. Au știu să prețuiască ceea ce au văzut. Au știu să prețuiască artiștii care erau în fața lor. Este un demers pe care noi îl facem tocmai în acest sens, pentru că, recitalurile pe care le ținem sunt doar în instituții de cultură, acolo unde copiii ar trebui, din punctul nostru de vederesă aibă un acces cât mai frecvent cu artiștii, un acces nemijlocit, acolo unde ar trebui să-i vadă, într-adevăr, pe viu.


Cum a fost perceput repertoriul, având în vedere faptul că unele din lucrările prezentate nu sunt cunoscute de publicul larg?

Este foare adevărat. Unele dintre lucrări au o prezență am putea spune, inedită într-un repertoriu de recital, însă le-am ales tocmai pentru facilitatea lor. Întreg programul este unul extrem de accesibil, de aceea este foarte bine primit de public, atâta vreme cât noi am conferit acestui turneu de recitaluri, un rol educativ, accesibilitatea era unul dintre principiile pe care ne-am bazat pe lecția repertoriului. Așadar, un repertoriu foarte bine primit, alcătuit din piese scurte și ușor de perceput de către un public, nu neapărat mai puțin educat, cât un public mai puțin obișnuit cu astfel de momente, artistic.


Interviu realizat de Petre Fugaciu