Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Oana Andreica despre începutul stagiunii Filarmonicii 'Transilvania' din Cluj

Publicat: miercuri, 19 Septembrie 2018 , ora 11.39

Cum este inaugurată noua stagiune a Filarmonicii "Transilvania" și care sunt evenimentele principale ale acesteia?

Filarmonica "Transilvania" deschide stagiunea 2018-2019 cu două concerte care sunt dedicate fostului nostru dirijor principal Erich Bergel, de la trecerea acestuia în neființă au trecut anul acesta 20 de ani și primele două concerte se vor interpreta două dintre lucrările favorite ale lui Erich Bergel, respectiv Recviemul german de Johannes Brahms și "Arta fugii" de Johannn Sebastian Bach, în orchestrația realizată de Erich Bergel însuși, iar dirijorii celor două concerte vor fi în primă instanță Gabriel Bebeșelea, dirijorul principal actual al Filarmonicii și, în cazul "Artei fugii", Cristian Mandeal, fost dirijor în anii '80. Pe 12 octombrie începem cea de-a 52-a ediție a festivalului Toamna muzicală clujeană, care se va desfășura pe parcursul a două săptămâni și în care vom avea, cum este deja specificul festivalului, concerte simfonice, vocal simfonice, recitaluri camerale și încheiem cu cea de-a doua operă din tetralogia "Inelul nibelungului" de Richard Wagner, respectiv "Walkiria", aceasta după succesul pe care l-am avut anul trecut "Aurul Rinului". Mergem mai departe cu acest proiect extrem de îndrăzneț.


Veți continua și în anii viitori?

Asta rămâne de văzut. Vă dați seama, sunt niște proiecte care presupun forțe uriașe, care presupun și finanțări foarte generoase. Deocamdată ne bucurăm că am putut să facem pasul al doilea și rămâne de văzut dacă în anii următori vom putea să continuăm cu tetralogia.


În cadrul noii stagiuni, vor urma concerte dedicate centenarului Marii Uniri?

Da, bineînțeles, vom avea în luna decembrie, primul concert. Este dedicat centenarului și mai precis este dedicat unor premieri enesciene, unor lucrări care au fost scoase de la sertar, au fost editate de către Gabriel Bebeșelea, dirijorul nostru principal și vor fi prezentate la Cluj în primă audiție modernă. Sunt trei sau patru lucrări pe care o să le prezentăm publicului, tocmai în ideea centenarului Marii Uniri.


Interviu realizat de Petre Fugaciu