Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român

Publicat: vineri, 24 August 2018 , ora 11.21
În seria evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri, Institutul Cultural Român a organizat concertul pianistului italian de jazz Stefano Bollani de la Ateneul Român


Pentru prima dată, Institutul Cultural Român organizează un eveniment din programul manifestărilor Reuniunilor Anuale a Diplomației Române. Cum este gândit acest element cultural, concertul lui Stefano Bolani?

Ne apropiem de un eveniment deosebit, Concerto Azzuro, susținut de Stefano Bolani la București, așa cum ați menționat și dumneavoastră, organizat de Institutul Cultural Român, sub egida anului centenar. Și pentru că acest mare eveniment, cred eu, are valoarea unui memento, 1918, pentru românii din provinciile istorice unite cu țara a fost momentul în care și-au căpătat o libertate fundamentală, libertatea de a-și trăi plenar, identitatea națională, o identitate care, mai ales în acest moment nu exclude, ci se nutrește din proximitățile culturale europene. Cred că schimbul acesta muzical între un mare artist, un artist de o asemenea anvergură și Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta maestrului Ion Prunner este un eveniment foarte special. Sunt extrem de onorată, atât eu, cât și colegii mei de la Institutul Cultural Român și ne-am exprimat bucuria, gratitudinea că Ministerul Afacerilor Externe a inclus acest eveniment în programul oficial al manifestărilor din acest an ale reuniunii anuale ale diplomației române și suntem de asemenea onorați că au confirmat prezența la acest eveniment, atât diplomații români și străini, cât și oameni de cultură, parteneri din cadrul institutelor culturale străine la București. Aș vrea să menționez că intrarea la acest concert se face pe bază de invitație nominală, confirmată la Institutul Cultural Român.


Vorbim despre un pianist italian faimos și pentru disponibilitatea sa stilistică, într-un concert ce stă sub semnul centenarului Marii Uniri. Ce anume l-a recomandat pe Bolani pentru concertul de la Ateneu?

În momentul în care am debutat în acest an cu seria de evenimente sub egida centenarului Marii Uniri incluse de Institutul Cultural în planul anual, atât în reprezentanțele din străinătate, cât și la București, include o serie de expoziții, conferințe, workshop-uri, concerte, dar include de asemenea și evenimente de mobilitate culturală, întâlniri ale unor mari artiști europeni, cu artiști, cu muzicieni, cu artiști vizuali din România. Suntem foarte bucuroși că maestrul Bolani a acceptat ca și alți artiști reputați, această invitație. Noi credem că atât Rapsody in blue de Gershwin, una din capodoperele muzicale ale tuturor timpurilor, cât și Concerto Azzuro vor fi două momente extraordinare, dar surpriza, ineditul acestei întâlniri dintre muzicienii români și marele artist italian este un moment de improvizație în manieră jazz, specific lui Bolani, în care tema de pornire va fi muzica românească. Suntem foarte fericiți că maestrul a acceptat invitația noastră de a se inspira din muzica românească și de a crea pe scenă un moment unic în stilul său și cred că acest lucru va oferi unicitate evenimentului, cât mai ales o încărcătură emoțională deosebită.


Ce alte proiecte muzicale pregătește Institutul Cultural Român în anul centenarului Marii Uniri?

Începând din luna septembrie și evident incluzând evenimentele dedicate Zilei Naționale a României în acest an, Institutul Cultural Român pregătește o serie de concerte de anvergură, atât în Germania, cât și în Italia și la Bruxelles. Este vorba atât de Orchestra Română de Tineret, cât și de alte orchestre din țară. Aș vrea să menționez că de curând Orchestra Română de Tineret susținută de Institutul Cultural Român a avut un concert extrem de apreciat la Berlin și vom continua anul viitor cu evenimente muzicale de anvergură, odată cu Președinția României la Consiliul Uniunii Europene. Această serie de evenimente dedicate Președinției va începe tot cu un concert, tot cu Orchestra Română de Tineret și după cum știți, tot la finalul acestui an suntem implicați, alături de Ministerul Afacerilor Externe, într-un sezon unic, sezonul Franța-România, care va debuta în renumita sală Philharmonie din Paris cu un concert susținut de Radu Lupu și Orchestra Română de Tineret. Sunt foarte multe concerte de anvergură, doar nu doar în domeniul muzical vom avea evenimente, sperăm noi, foarte gustate de publicul din Europa și din întreaga lume. Sunt expoziții, sunt expoziții de patrimoniu în egală măsură, expoziții de artă contemporană și aș vrea să punctez excepționala colaborare cu Muzeul Național de Istorie al României, cu care, cu o frecvență aproape lunară, organizăm mari evenimente, mari expoziții.


Interviu realizat de Petre Fugaciu