Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Cristian Mandeal

Publicat: luni, 6 August 2018 , ora 12.48

Maestre Cristian Mandeal, din nou la pupitrul Orchestrei Române de Tineret în cadrul Festivalului "Vara Magică". Ce aduce în prim-plan concertul din 8 august?

Cred că am putea să menționăm în primul rând o primă audiție absolută a lui Dan Dediu, o nouă producție numită Levante, care este, cred, extrem de incitantă. Mi se pare una dintre cele mai bune, dacă nu cea mai bună lucrare de până acum a compozitorului. Greu de spus, a scris foarte mult și foarte bine! Nouă ne place foarte mult lucrarea. O cântăm, cred, cu multă înțelegere și dăruire și sper să devină un fel de best-seller de muzică românească contemporană. Apoi, îl avem pe Mihai Ritivoiu, care studiază la Londra pentru moment, cu care vom cânta Concertul nr.1 în Do major de Beethoven. În partea a doua, avem un gigant al muzicii clasice contemporane - Simfonia a XI-a "1905" de Șostakovici; o lucrare de mari dimensiuni. Face parte din grupul așa-numitelor simfonii revoluționare - a X-a, a XI-a și a XII-a.

După concertul nostru de aici, din București, care va fi de fapt precedat cu o zi înainte cu același program la Sinaia (noi cântăm același program schimbând doar lucrarea concertantă cu Brahms 1, cu Oxana Corjos solistă), a doua zi plecăm la Berlin și cântăm pentru a patra oară în Festivalul Young Euroclassic, în care suntem invitați în ediția lor jubiliară, la 20 de ani de existență a festivalului și unde o să cântăm cu Ritivoiu programul de la București. După care, ne deplasăm la Toblach, unde în Festivalul Mahler de acolo vom păstra Simfonia de Șostakovici precedată de Concertul nr. 1 de Brahms cu aceeași Oxana Corjos.

Interviu realizat de Anca Ioana Andriescu