Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Alexandru Gavrilovici, directorul Festivalului Academia Sighișoara

Publicat: vineri, 3 August 2018 , ora 13.18
Academia Sighișoara sărbătorește anul acesta 25 de ani de la înființare, evenimentele din actuala ediție având loc între 1-13 august.

Cum doriți să marcați ediția jubiliară a Academiei Sighișoara?

Cred că este destul de marcant faptul că suntem la a 25-a ediție. Suntem foarte mulțumiți că școala noastră are un succes constant - studenți din toată lumea, profesori care au mai fost și care sunt veniți din toată lumea și-au început activitatea.

Chiar în acest moment mă aflu în biserica mănăstirii, unde se inaugurează o orgă restaurată, o orgă din anii 1700 și are loc botezul instrumentului.

În afară de aceasta, sunt mai multe noutăți, fiindcă trebuie totuși să mai și inovăm. Vom avea pe data de 5 o schubertiadă în care se va cânta în stilul tradiției vieneze din timpul lui Schubert, în mai multe locații - un fel de maraton muzical care va începe la ora 4 după-amiaza și se va termina la miezul nopții, cu un repertoriu destul de variat, la care vor participa maeștrii și discipolii împreună.

Vom avea și un concert cu muzică nouă bisericească scrisă de tineri compozitori români, pe data de 8.

În afară de aceasta, bineînțeles, ca în fiecare an, sunt trei concerte cu puncte de greutate dedicate evenimentelor speciale de tradiție cum ar fi, de exemplu, centenarul Claude Debussy, care este pomenit - nefiind o sărbătoare anul morții - în toată lumea. Primul concert a avut loc ieri. În aceste trei concerte se cântă Debussy, György Kurtág - un foarte fertil și foarte apreciat compozitor în plan mondial, născut la Lugoj. Este interesant! Eu am făcut și Sándor Veress (născut la Cluj), am făcut și György Ligeti, care e născut la Târnăveni - plecați toți din Transilvania.

În afară de aceasta, un alt sărbătorit este Frank Martin, un adevărat clasic al muzicii secolului XX și unul dintre cei mai importanți compozitori elvețieni.

Interviu realizat de Petre Fugaciu