Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Turneul Moldo Crescendo – concerte în România și Republica Moldova
Până în 27 iulie se desfășoară în Republica Moldova și România ediția a IV-a a Festivalului de muzică clasică Moldo Crescendo. Detalii despre acest eveniment ne-a oferit tânărul pianist Marcel Lazăr, inițiatorul festivalului:
Moldo Crescendo este un proiect, festival și grup de muzicieni care a luat
naștere acum patru ani la Chișinău din dorința noastră de a aduce cele învățate
peste hotare acasă. Adică, pur și simplu, veneam vara acasă și am zis să
cântăm, să aducem și celor de aici muzică de cameră de calitate așa cum am
învățat noi în universitățile în care am fost. Și așa, de la o vară la alta, a
prins tot mai multă anvergură, am văzut că oamenii vor, avem susținători... și
anul ăsta, la ediția a IV-a, am zis să trecem și granițele Moldovei, să facem
un festival și mai mare.
Turneul a început deja sâmbătă, 14
iulie, în Moldova. Marți seară (17 iulie) aveți un nou recital acolo, iar
începând de miercuri (18 iulie) veți fi în România. O să te rog să-mi vorbești
despre orașele în care veți concerta și care sunt muzicienii pe care-i putem
asculta.
Turneul prin România o să înceapă la Constanța, la Teatrul de Stat, de la ora 17:00. Apoi ajungem la Iași. De la Iași mergem la Brașov, apoi Sibiu, apoi Timișoara, apoi Cluj și apoi București. Pentru toate datele astea pe Facebook avem toate informațiile exacte – în ce sală, la ce oră cântăm și în ce dată. Este vorba despre muzicienii Moldo Crescendo; anul ăsta suntem șase: doi violoniști care studiază la Londra – Dan Iulian Druțac, Ionel Manciu; un violist care a studiat și lucrează acum în Bruxelles și Luxemburg – Ian Psegodschi; apoi, doi violonceliști – Constantin Borodin și Radu Croitoru și cu mine, Marcel Lazăr – pian, care suntem la București (unul dintre ei studiază, unul colaborează deja la Filarmonica din București și eu sunt la master). Apoi, tot în cadrul festivalului, mai avem invitați un trio din București - este vorba de Ludens Trio (Rafael Butaru, Ella Bokor și Iulian Ochescu) – și un trio format la Lisabona în care cântă o fată din București, una din Spania și una din Slovenia; este vorba de pianista Teodora Baldasiu, violonista Celia Jiménez și Nika Vremčak - violoncel.
Voi ați avut și o campanie de
crowdfunding pentru turneul de anul acesta. Cât de mult s-au implicat oamenii?
În fiecare an facem o campanie de crowdfunding prin care ne propunem două lucruri. În primul rând, colectăm banii sau parte din banii necesari pentru organizarea festivalului, dar mai important pentru noi este să vedem dacă oamenii au nevoie de așa ceva și vor așa ceva și printr-o donație foarte mică, simbolică, ei dau de înțeles că vor așa ceva. Concerte din România toate sunt cu intrare liberă și ar însemna practic să îți cumperi dinainte un bilet la ce preț vrei tu. Așteptări am avut multe și destul de mari, mai ales că am făcut deja trei campanii în Moldova și ne-am gândit că venind în România, unde este un public mult mai mare, o să avem un mai mare succes sau la asta ne așteptam noi. Dar, am găsit foarte mulți susținători și în România, în orașele în care mergem ne așteaptă peste tot câțiva oameni și asta ne bucură, suntem mereu optimiști și încercăm să vedem partea plină a paharului.
Vă invităm să încercați muzica clasică să vedeți cât este de frumoasă și ce poate adue în viața voastră!