Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Transylvanian International Piano Competition, Brașov, ediția a II-a

Publicat: luni, 9 Iulie 2018 , ora 13.31

Domnule Ioan Dragoș Dimitriu, pe 9 iulie debutează cea de-a doua ediție a concursului pe care l-ați inițiat la Brașov. Spuneți-ne câteva repere ale acestei ediții din 2018?

Ideea acestui concurs a pornit de la faptul că eu la rândul meu am participat de multe ori în cadrul competițiilor de pian și de muzică de cameră și mi-am dorit să creez un concurs care să fie organizat din perspectiva concurentului. De la programări în concurs, timp de studiu pe pian, legătura cu juriul, premii, inclusiv concerte oferite câștigătorilor. Am gândit totul ca să servească tinerilor artiști și muzicii. Și aici vorbim și de corectitudine și de recunoașterea valorii artistice adevărate. Dorim astfel să îmbogățim oferta culturală brașoveană și românească și să creăm un brand cultural românesc vizibil internațional prin mediile online și prin live streamingul finalei categoriei D, Young Artists și al galei. Pe lângă concurs am organizat și un mic festival cu patru concerte care vor cânta pianiști precum Horia Mihail, Corina Ibănescu, Cadmiel Boțac, câștigătorul ediției anterioare și chiar și eu.


La câte categorii se desfășoară concursul anul acesta?

Avem patru categorii de vârstă, între 7-10 ani, între 11-14 ani, 15-18 ani și ultima categorie între 19-28 de ani. Avem bucuria să avem 35 de concurenți din Rusia, Japonia, Coreea de Sud, Republica Moldova, China, chiar și Australia și bineînțeles, România.


Ce ne puteți spune despre membrii juriului?

I-am ales cu gândul să aibă un deosebit simț al muzicii, pentru că noi dorim să găsim artiști și nu neapărat niște roboței care cântă tehnic perfect. De aceea i-am ales anul acesta pe Horia Mihail, Antoinette van Zabner, de la Universitatea de Muzică din Viena, Corina Ibănescu de la Universitatea de Muzică din Brașov, Ștefan Arnold de la Universitatea de Muzică din Viena și de la Universitatea Hanns Eisler din Berlin și Paolo Baglieri care vine din Brescia și organizează anual masterclassuri cu cei mai renumiți profesori de pian din lume. Țin să subliniez faptul că am reușit să aducem special pentru concurs un pian Bosendorfer 280 Vienna Concerts. Se numește 280, pentru că are 2,80 metri, la ora actuală, unul dintre cele mai bune piane din lume. De asemenea, vrem să păstrăm legătura cu toți concurenții și să urmărim ce fac pe viitor. Le punem tuturor la dispoziție posibilitatea să ia legătura direct cu noi și cu membrii juriului pe probleme ce privesc cariera lor.


Ce reprezintă pentru dumneavoastră colaborarea cu Radio România Muzical?

Radio România Muzical este cel mai important post pentru muzica românească și nu numai, pentru muzica internațională chiar. Faptul că ne-ați fost alături de la început mie îmi confirmă că facem ceva bine la Brașov, că este o mândrie să avem un partener ca Radio România Muzical, care deja inspiră profesionalism și oferă publicului muzica de cea mai bună calitate din toate ariile muzicale. Eu vă ascult cu drag mereu. Apreciez faptul că aduceți tot timpul ceva nou și scoateți la lumină continuu artiști și muzică de calitate.


Interviu realizat de Octavia Galescu