Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul Florian Mitrea

Publicat: joi, 14 Iunie 2018 , ora 13.03
Florian Mitrea va cânta alături de orchestra simfonică a Filarmonicii George Enescu din București, în concertele de în joi și vineri. Mai multe am aflat de la artist.

Florian Mitrea, în această săptămână veți fi solistul Filarmonicii George Enescu. Cum este această experiență pentru dumneavoastră?

Este extrem de onorantă. Sunt extrem de bucuros că mă întorc la București. Filarmonica este o orchestră cu care am crescut de când sunt mic. Mergeam pe scările Ateneului și câteodată stăteam, pentru că nu mai găseam locuri la concertele foarte, foarte populare și e un vis devenit realitate să mă întorc, chiar pentru a doua oară. Chiar pe dirijorul Jin Wang l-am, l-am văzut dirijând, dar e prima colaborare și sunt foarte entuziasmat și de-abia aștept să-l cunosc.


Cum ați ales acest concert de Ceaikovski?

Am făcut câteva propuneri și până la urmă, secretariatul artistic al Filarmonicii a decis că acesta ar fi fost cel mai potrivit. Este un concert de care mă leagă foarte multe amintiri. A fost concertul pe care l-am cântat în prima mea finală de concurs internațional, la Munchen, la concursul ARD și un concert pe care l-am și lucrat cu maestrul meu actual Boris Petrushansky. E, după părerea mea, una dintre piesele cele mai reușite ale lui Ceaikovski. Are elemente din toate genurile pe care Ceaikovski le-a abordat și simfonic și muzică de balet, dar chiar și muzică de operă. Personal, opera lui, Evgheni Oneghin, este lucrarea mea care îmi pare cea mai desăvârșită a lui Ceaikovski și sunt foarte multe elemente care se regăsesc și în concertul de pian și sunt foarte, foarte bucuros să aduc acest opus la București.


Când mai are ocazia publicul român să vă asculte și unde?

Chiar destul de curând. Am fost foarte onorați. Chiar la Societatea Română de Radiodifuziune se organizează un festival în octombrie pentru sărbătorirea centenarului țării noastre și sunt foarte onorat să aduc un repertoriu de muzică românească pe care l-am inclus pe discul meu de debut. CD-ul Following the River care a apărut în ianuarie în Germania și care a fost chiar recenzat la Radio România Muzical destul de curând și iată, mă întorc să cânt acest repertoriu la București, la Sala Radio, la mijlocul lunii octombrie și totodată voi colabora cu Mara Dobrescu într-un opus enescian, Variațiuni pentru două piane, o lucrare care de foarte mult timp mi-am dorit s-o abordez și iată că s-a ivit această ocazie grozavă de a realiza acest vis.


Interviu realizat de Radu Mihalache