Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Dirijorul Cristian Mandeal deschide cel mai important festival dedicat lui Robert Schumann!

Publicat: joi, 31 Mai 2018 , ora 15.47


În această seară de joi, 31 mai 2018, veți dirija concertul inaugural al Festivalului "Schumann" de la Zwickau - vă veți afla în fruntea Filarmonicii din Dortmund, cu pianistul Andreas Boyde - solist. Cum a decurs această colaborare?

Nu e prima mea colaborare cu această orchestră. Acum o lună am avut două concerte cu ei, cu un program asemănător cu cel din seara aceasta. Întâlnirea de acum este ca un fel de prelungire a celor două concerte anterioare.


Programul evenimentului din această seară este alcătuit din Concertul pentru pian de Clara Schumann, Concertul pentru pian de Robert Schumann și Simfonia I de Johannes Brahms. Alegerea a fost făcută datorită contextului istoric și a legăturii foarte apropiate dintre cei trei compozitori sau din rațiuni pur muzicale?

Și una și alta, dar în primul rând determinantă este pentru această alegere tocmai apropierea celor trei compozitori, legați unii de alții din toate punctele de vedere. Și, ținând cont de faptul că este vorba de un concert inaugural al unui festival Robert Schumann, alegerea repertorială mi se pare într-adevăr fericită.


În ultimii ani, centrul de greutate al interesului repertorial s-a mutat din ce în ce mai mult către prima jumătate a secolului XX. Cum priviți dumneavoastră acum, în 2018, muzica lui Schumann?

Mie mi se pare că face parte din acea categorie muzicală care nu ține de nici un fel de modă sau de un istorism oarecare. Muzica lui Schumann este, din punctul meu de vedere cel puțin, o muzică din prima categorie componistică și nu cred că va ieși vreodată din modă; nu face parte din acest tip de muzici care vin, au succes un timp și dispar după aceea. Robert Schumann rămâne pentru noi unul dintre marile repere ale muzicii în general și a primei jumătăți a secolului XIX, în special.

Interviu realizat de Petre Fugaciu