Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Primul Festival Internațional de orgă la Catedrala romano-catolică Sf. Iosif din București. Interviu cu organistul Marcel Costea

Publicat: vineri, 25 Mai 2018 , ora 12.48

La Catedrala romano-catolică Sf. Iosif din București debutează astăzi, 25 mai 2018, Festivalul Internațional de Orgă "Sf. Iosif". Patru organiști de talie internațională vor încânta timp de tot atâtea zile publicul meloman din Capitală, într-o manifestare cultural-muzicală de excepție.
Ediția I a Festivalului Internațional de Orgă "Sf. Iosif" este marcată de o serie de premiere: trei dintre organiști - Baptiste-Florian Marle-Ouvrard, Pavel Kohout și Domenico Severin - concertează pentru prima oară în Catedrala Sf. Iosif; de asemenea, multe dintre lucrările interpretate în timpul festivalului vor fi în primă audiție. Despre acest eveniment ne-a vorbit în următorul interviu organistul Marcel Costea:


Domnule Marcel Costea, ne aflăm în fața primei ediții a unui festival de orgă care se va desfășura la Catedrala Sf. Iosif. Ce pe puteți spune?

Este un eveniment excepțional pentru acest spațiu - Catedrala Sf. Iosif, un spațiu binecuvântat nu numai prin harul dumnezeiesc ce se coboară la fiecare liturghie, dar și prin prezența, de-a lungul multor ani, a unor somități din lumea muzicală. Este un eveniment special pentru că este primul de asemenea anvergură la catedrală. Mai mult de jumătate din lucrări sunt prime audiții la orga Catedralei Sf. Iosif și multe dintre ele și în România.


Care vor fi invitații acestui festival care se va desfășura în perioada 25-31 mai?

Sunt nume importante în Europa și în lume: organistul titulat de la St. Eustache - Baptiste Florian, Pavel Kohout - unul dintre cei mai mari improvizatori la ora actuală și Domenico Severin, care este venețian la origine, dar trăiește de foarte mulți ani deja în Franța.


Și dumneavoastră veți susține un moment...

Și eu o să am un concert marți seara. Îl consider un eveniment important pentru că sunt lucrări destul de puțin cântate, Alain este foarte puțin cântat. Și domnul Florian va cânta Trei dansuri penru orgă de Alain.


Am să vă rog să adresați și o invitație publicului.

De la 19.30, din două în două zile. E o muzică specială și o muzică ce este ascultată într-un mod special.


Este prima ediție în acest an.

Da. Sperăm să reușim să facem și mai departe.

Interviu realizat de Jeanine Costache