Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Dirijorul Voicu Enăchescu își aniversează azi vârsta de 75 de ani!

Publicat: joi, 24 Mai 2018 , ora 13.37
Stimate maestre Voicu Enăchescu, vreau să vă spun mai întâi, La Mulți Ani, pentru că astăzi este chiar ziua dumneavoastră de naștere. Concertul aniversar al dumneavoastră, dar și al corului Preludiu va avea însă loc luni, pe scena Ateneului Român, un spațiu al muzicii de care știu că sunteți foarte legat. Ce amintiri semnificative vă leagă de scena Ateneului Român?

O sumedenie de amintiri mă leagă de scena Ateneului... În anii de început ai activității noastre, când Corul de Cameră Preludiu era un biet copilaș, am avut marea bucurie să fiu invitat la Ateneul Român pentru susținerea unui concert. Asta se întâmpla cu 30 și ceva de ani în urmă. Și apoi anual sau chiar de două ori pe an Corul Preludiu a fost prezent pe scena Ateneului. Am ajuns la borna de 75 de ani ai dirijorului. Corul a făcut acum un an 45 de ani de activitate, și iată, aceste aniversări vor fi marcate prin concertul de la Ateneu.


Ce veți oferi publicului luni, 28 mai? Un program în care veți face o sinteză din mai multe genuri corale?

O trecere în revistă a repertoriului de peste 350 de lucrări ale corului Preludiu, din diverse epoci de creație.


Faptul că veți susține acest concert în preajma unei mari sărbători, v-a influențat în vreun fel alcătuirea programului?

Evident, vor fi și lucrări din muzica ortodoxă.


Puteți să povestiți câteva momente de care vă amintiți cu drag din cariera dumneavoastră de 45 de ani alături de Corul Preludiu? Poate niște turnee mai deosebite care v-au rămas în memorie sau niște întâmplări interesante.

Aș aminti prezența pe toate scenele de concert din țara noastră, dar și unele turnee de răsunet din străinătate, începând cu cel din America din 1977 și încheind în 2012 cu participarea la marele festival coral de la Beijing. Dar dacă ar fi să fac un clasament m-aș opri, sufletește vorbind, la trofeul de la Festivalul Enescu din 1995.


Dumneavoastră sunteți și președinte al Asociației Naționale Corale din România.

E foarte adevărat. Chiar acum a avut loc adunarea generală și am fost reales la cel de-al patrulea mandat. Vreau să vă asigur că vom continua festivalurile tradiționale din muzica corală românească dar vom pune și bazele unui festival coral internațional cu participarea mai multor formații corale din Europa.


Ce vă doriți în continuare, în primul rând, pentru dumneavoastră și apoi alături de Corul Preludiu?

Îmi doresc sănătate dar mai ales să bucurăm ascultătorii noștri cu lucrări noi, în variante inedite.


Interviu realizat de Laura Ana Mânzat