Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Concursul Internațional de Interpretare Muzicală 'George Georgescu' - a 26-a ediție

Publicat: joi, 17 Mai 2018 , ora 11.08

În perioada 17-20 mai 2018 se derulează ediția a 26-a a Concursului Internațional de Interpretare Muzicală George Georgescu de la Tulcea. Competiția este destinată tinerilor din învățământul muzical preuniversitar (școli și licee de artă) și se organizează pe clase de studiu și categorii de instrumente. Juriul este alcătuit din cadre didactice universitare de specialitate din țară și personalități ale lumii muzicale românești recunoscute la nivel internațional. Premiile (în bani) vor fi acordate de Consiliul Județean și Primăria Tulcea. Iar Marele Premiu, în valoare de 1000 de euro va fi acordat de familia Georgescu celui mai strălucit concurent. Despre ediția din acest an am stat de vorbă cu Ioana Rațiu Răileanu - fiica dirijorului George Georgescu.


Stimată doamnă Ioana Rațiu Răileanu, Concursul Internațional de Interpretare Muzicală "George Georgescu" a ajuns în acest an la a 26-a ediție. Ce ne puteți spune despre această ediție? Ce aduce nou?

Noutatea este imprevizibilul calității participanților. Avem până astăzi 320 de participanți înscriși și neprevăzutul este calitatea lor.


Este un concurs internațional. Înțeleg că aveți și concurenți din afara țării?

Da. Din Republica Moldova, din Ucraina, din China. Sunt șapte secțiuni: pian, vioară, instrumente de suflat, corzi grave, instrumente populare - nai și țambal, canto și o specificitate a acestui concurs "George Georgescu" este și muzica de cameră. Și anul acesta s-au înscris mai mult de zece formații la această secțiune, ceea ce este foarte pozitiv.


În ce constau premiile care se vor decerna?

Ce e interesant la Concursul "George Georgescu" este că nimeni nu este exclus. Sunt premii pentru fiecare clasă și pentru fiecare instrument și eu dau marele premiu - mici foarte mare, nici foarte mic - de 1000 de euro. Ce doresc este de a da un impuls, de a da posibilitatea de a încuraja pe cel mai merituos din acest concurs. Cel mai bun din gală este ales de juriu și de mine pentru a-i fi decernat Marele Premiu. Mă bucură încă ceva gândindu-mă la anii din urmă, că acești tineri premianți ai Concursului "George Georgescu" sunt recunoscuți ca foarte buni muzicieni și participă cu succes și la alte concursuri.


Ce alte manifestări, recitaluri vor fi în cadrul concursului?

Începutul care este mâine, 17 mai, deschiderea concursului este cu un recital de jumătate de oră al câștigătorului Marelui premiu al ediției din anul anterior, 2017. Câștigător a fost tenorul Alin Andrei Munteanu, elev în clasa a XI-a a Seminarului Teologic din Galați. El va cânta arii din opere, iar după aceea se va declara deschiderea concursului. Vineri și sâmbătă se derulează toate etapele la toate secțiunile, iar duminică, între orele 9 și 13 va fi Gala premianților, decernarea Marelui Premiu și a tuturor celorlalte premii.


Iată, anul acesta este a 26-a ediție. Ce semnifică pentru dumneavoastră acest concurs?

Enorm. Întâi, găsesc, acest concurs a devenit o tradiție în România, nu este un gol pustiu. Este, pentru mine, o inițiativă locală; școala cu profesorii și directorul Școlii de artă "George Georgescu" au meritul de a fi venit cu această idee a concursului, de a fi dedicat tatălul meu, dirijorul George Georgescu. Și prin efortul, munca și investiția lor personală - a profesorilor și a directorului, datorită unui juriu de elită, pentru că sunt toți profesori universitari doctori în universitățile cele mai importante din România, dar și datorită investiției bănești a autorităților locale și a sponsorilor au făcut ca acest concurs să devină peren. Concursul a fost un lucru colectiv admirabil, pot spune, și aș vrea să aduc omagiul meu tuturor celor care au participat la realizarea acestui concurs de excepție, care este recunoscut astăzi în toată România. Acest concurs este să dea o speranță că orice tânăr de oriunde și de orice condiție poate reuși la un nivel de excelență. Aș putea spune că concursul este și un stimulent pentru că fiecare copil poate să se verifice, să se cunoască și să avanseze. Marele Premiu încurajează, nu este nimeni exclus și, de fapt, în concluzie, e un mesaj de optimism - că este posibil să câștigi indiferent de unde vii, chiar dacă pornești de jos, așa ca și tatăl meu care a fost un copil care venea dintr-o familie modestă, care nu avea mijloace și datorită forței lui de muncă și a talentului a putut să devină muzicianul care a devenit, recunoscut internațional. Deci, este o continuitate între un muzician născut acum 126 de ani și tinerii de astăzi, între 6 și 18 ani. Egalitate socială îndiferent de situația socială și locul de naștere.


Interviu realizat de Jeanine Costache