Arhivă : Interviuri Înapoi

Recital Anton Niculescu și Bruno Canino - la Ateneul Român. Interviu cu violoncelistul Anton Niculescu

Publicat: marți, 8 Mai 2018 , ora 12.41

Violoncelistul Anton Niculescu și pianistul Bruno Canino vor concerta marți, 7 mai 2018, pe scena Sălii Mari a Ateneului Român. Despre programul acestui recital și despre colaborarea cu Bruno Canino, Anton Niculescu a declarat:


Revine în România marele pianist Bruno Canino. Sigur, ne cunoaștem de mulți ani, când eram împreună la Scala din Milano. El a colaborat foarte mult cu teatrul de operă Scala și ne cunoaștem de 40 de ani. Am avut colaborări în Elveția, în Austria și cam de 10-15 ani este oaspetele nostru permanent în Brașov și în București; la festivalurile brașovene, mai ales serate muzicale. În București - la fel. Va veni și la vară, în luna iulie - suntem la a patra ediție a acestui festival "Marile serate muzicale". Iar acum, marți, în București, la Ateneul Român, în 8 mai la ora 19,00.


Va fi un program integral Johannes Brahms. De ce muzica acestui compozitor și ce anume veți interpreta?

Facem o piesă pentru vioară și pian, care este Scherzo FAE - o transcripție personală (n.r. partitura originală este pentru vioară și pian). Sună foarte bine și la violoncel. Și, desigur, vom face și cele două sonate dedicate violoncelului de Johannes Brahms - în mi minor op.38 și în Fa major op.99. De ce Brahms? Pentru că Brahms e unul dintre compozitorii mei preferați.

Invit publicul bucureștean să ne întâlnim iarăși cu Bruno Canino, cu muzica lui Brahms în atmosfera Ateneului Român.


Profit de faptul că ați vorbit ceva mai devreme de Brașov. Filarmonica Brașov a împlinit anul acesta 140 de ani de existență. Un concert aniversar a fost deja susținut în 3 mai. Vă întreb însă care sunt proiectele următoare până la finalul stagiunii, proiecte legate de această aniversare?

Au fost și proiecte deja consumate. Marea pianistă Leonskaja a fost la noi la Brașov. Au fost violoniști de talie internațională - japonezi, americani, ruși, români. Iar, în curând, va reveni pe scena brașoveană, după foarte mulți ani, Dan Grigore împreună cu Misha Katz. Ei cântă întotdeauna împreună. Dan Grigore va interpreta Imperialul de Beethoven. În asemenea condiții excepționale pe care le oferim acum și pianiștilor - o sală nouă, un pian nou Steinway, de un an și jumătate - Dan Grigore poate să vină să cânte. Pentru că el a refuzat să mai vină la Brașov din cauza pianului, bineînțeles. Iar ceva foarte important va fi un medalion Mendelssohn. În prima parte a concertului o să facem lucrări ale familiei din secolul XX, iar concertul se va încheia cu Simfonia Italiană a lui Mendelssohn, dirijată de maestrul Ilarion Ionescu-Galați.

Interviu realizat de Lucian Haralambie