Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Răzvan Popovici despre ediția din 2018 a programului 'SoNoRo Interferențe'

Publicat: miercuri, 25 Aprilie 2018 , ora 12.32
Iată că se află în derulare cel de-al doilea workshop din SoNoRo Interferențe 2018. Cum a fost până acum?

Am absolvit o săptămână splendidă la Montepulciano, Toscana, la sfârșit de martie și am pornit cel de-al doilea workshop la cetate, pe malul Dunării, care este mai calmă ca niciodată și știți, cum a spus Mircea Dinescu, cocorii cântă în trei limbi, deci atmosfera este foarte bună și, mai ales, foarte bună pentru creație. Răsună muzică de dimineață până seara: Beethoven, Schubert, Brahms, Enescu.


Cum arată programul acestei săptămâni?

Este o săptămână de lucru intensivă, deci se lucrează de dimineață până seara, iar sâmbătă seară va avea loc concertul final, ca de obicei, în Portul Cultural Cetate. Așteptăm ca întotdeauna foarte mulți oameni și din zonă, și din București care vin să asculte rezultatele acestei săptămâni de lucru cu bursierii SoNoRo.


Care sunt profesorii care lucrează cu bursierii?

Avem din nou printre noi pe Diana Ketler, pianista de la Academia Regală din Londra și directoarea artistică a festivalului SoNoRo. La vioară îl avem pe un mare profesor german, violonist de muzică de cameră Cristoph Wyneken și, la violoncel, din Bruxelles, pe violoncelistul german Justus Grimm, iar echipa maeștrilor completate de mine la violă.


Cum apreciați nivelul de anul acesta?

Per total am acordat 36 de burse, deci 36 de tineri, între 14 și 26 de ani în acest an. Aici, la cetate, avem 13. Nivelul este foarte bun. Am avut în acest an una dintre cele mai bune, să spunem așa, eșantioane de tineri care au adiționat bursele SoNoRo Interferențe și, în mod deosebit la violoncel, în acest an am avut șase violonceliști extraordinari. SoNoRo Interferențe se află la cea de-a XII-a ediție. Au trecut peste 300 de tineri prin acest proiect și faptul că avem una dintre cele mai bune recolte de tineri bursieri este foarte satisfăcător și practic se îndeplinește această dorința a noastră, de a recrea o tânără, puternică, elită muzicală în România.


Interviu realizat de Ana Diaconu