Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Pianistul Horia Mihail vorbește despre cea de-a opta ediție a 'Pianului călător'

Publicat: joi, 12 Aprilie 2018 , ora 15.05

Pianistul Horia Mihail a pornit la drum în cea de-a opta ediție a Turneului Pianul călător, organizat de Asociația Culturală Accendo, The Culture Hub și Pro Contemporania, în coproducție cu Radio România Cultural, Radio România Muzical și Radio România Regional.


Chiar în a doua zi de Paști porniți în cea de-a opta aventură alături de Pianul călător. Cum ați gândit programul pentru această ediție din anul Centenarului?

Este un fel de adunare a forțelor din anii precedenți, cumulată cu prezența unei piese noi. Am ales șlagăre ale muzicii clasice; este vorba despre Alla turca de Mozart, Sonata lunii de Beethoven, Visarea lui Schumann, la care am adăugat Rapsodia lui Enescu în transcripția pentru pian a compozitorului. Aceasta fiind o premieră care se va întâmpla chiar luni, a doua zi de Paști, la Arad - premieră pentru mine, bineînțeles; piesa este cântată de foarte mulți pianiști.


Care sunt principalele opriri de anul acesta?

E un program interesant. Sunt 18 concerte dintre care două la București. Voi călători, ca de obicei, în toate cele trei zone principale ale României - Moldova, Țara Românească și Ardealul. Aș putea să le enumăr fiindcă mi-am consultat agenda și știu clar cât am de condus, cât am de dormit, cât am de studiat ș.a.m.d. în următoarea lună. În orice caz, spre deosebire de alți ani, anul acesta, în a opta ediție, sunt orașe în care am mai cântat.


Cu ce gânduri porniți în această a opta călătorie?

Este a opta călătorie... haideți să-i spunem, într-un fel, aniversară. De ce am ales așa? Deoarece coincide această ediție cu un eveniment foarte important al României, și anume aniversarea a o sută de ani de la poate cel mai important eveniment al istoriei noastre. Și am considerat că în momentul în care aniversezi ceva, în afară de euforie, bucurie, e și un moment de analiză, de a-ți da seama ce s-a întâmplat bine, ce nu s-a întâmplat bine de la momentul pe care-l aniversezi, de a-ți regrupa forțele și de a vedea cum mergi mai departe. Ei bine, așa gândesc eu, personal, această aniversare a noastră, a românilor. Și, bineînțelesm păstrând proporțiile, gândesc și această mini-aniversare a Pianului călător.

Interviu realizat de Ana Diaconu