Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu chitaristul Costin Soare despre turneul 'De la Paganini la Piazzolla'

Publicat: miercuri, 11 Aprilie 2018 , ora 14.12
Mâine, 12 aprilie 2018, la Budapesta, începe turneul De la Paganini la Piazzolla, cu un recital desfășurat sub egida Institutului Cultural Român. Protagonist este chitaristul Costin Soare, care ne-a oferit mai multe de talii în următorul interviu:

După turneul de anul trecut - De la Bach la Beatles - în care am arătat, să spunem, diferite fațete ale chitarei, de la muzica de jazz, de la muzica lui Bach, până la muzica Beatles-ilor, anul acesta merg pe un program care se axează pe muzica romantică și neo-romantică, pornind de la o frumoasă sonată a lui Paganini (care - lucru mai puțin știut - era și un foarte bun chitarist și, în pauzele turneelor, cânta și compunea pentru chitară. Voi continua cu lucrări cunoscute, lucrări, să zicem, mai pentru public, cum ar fi Asturias sau Recuerdos de la Alhambra, lucrări foarte cunoscute și pe care publicul le așteaptă întotdeauna cu interes. Voi intra un pic și în lumea muzicii braziliene, Heitor Villa-Lobos, poate cel mai important compozitor brazilian din secolul XX, cu două lucrări foarte frumoase, un preludiu și un studiu din colecția lui de 12 studii. Și vom ajunge la Piazzolla, cel care de fapt a reinventat tangoul în secolul XX. El a inventat acest tango nuevo, o formă de tango care îmbină tangoul clasic cu muzica de jazz. Are și elemente din cultura pop-rock. Voi termina recitalul cu două lucrări din seria Anotimpurilor, cu Iarna și Primăvara la Buenos Aires.


Cum arată în linii mari itinerarul turneului?

Voi porni, în Ungaria, cu două concerte, la Budapesta și Szeged, la invitația Institutului Cultural Român, după care voi continua în țară, la Sfântu Gheorghe și Focșani. Pe 21 aprilie mă voi opri la Institutul Cervantes, la București, după care o să fie o ultimă săptămână foarte încărcată, cu 5 concerte. Pornesc de la Bacău și termin sâmbătă, pe 28 aprilie, la Salonul de Muzică de la Castelul Bran.


Cu ce gânduri porniți la drum de această dată? Ce vă propuneți să transmiteți publicului?

Ca întotdeauna, plec cu gândul de a aduce în fața oamenilor acest instrument versatil, această minunată orchestră în miniatură, cum o numește Berlioz și, de fapt, de a spune, din fiecare lucrare pe care o voi interpreta, câte o poveste, pentru ca oamenii să iasă un pic din atmosfera și din vremurile acestea în care trăim și să se bucure necondiționat de muzica pe care o fac.

Turneul De la Paganini la Piazzolla este un proiect organizat de Asociația Culturală Kitharalogos și cofinanțat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România.


Interviu realizat de Ana Diaconu