Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu percuționistul Alexandru Anastasiu

Publicat: marți, 20 Martie 2018 , ora 16.18

Orchestra de Cameră Radio și Corul Academic Radio concertează alături de duo-ul 2 Vibes Symphony, la Sala Radio, miercuri, 21 martie, de la ora 19.00. La pupitrul dirijoral se va afla dirijorul Constantin Adrian Grigore, iar Corul Academic Radio va fi condus de Ciprian Țuțu.

2 Vibes Symphony este un proiect unic în România: duo-ul este compus din Ciprian Rogojan, licențiat al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, fondator al formației Sistem, locul 3 la concursul Eurovision în anul 2005, și Alexandru Anastasiu, doctor în muzică, percuționist în cadrul Orchestrei Naționale Radio, câștigător al bursei Yamaha și organizator al primului Festival Internațional de Vibrafon, numele său regăsindu-se pe celebrele baghete Mike Balter.

Alături de 2 Vibes Symphony, Orchestra de Cameră Radio și Corul Academic Radio, vor urca pe scena Sălii Radio invitați de excepție: soprana Irina Baianț, și instrumentiștii Ioana Turcu - flaut și Horațiu Boșca - trompetă. Detalii despre acest concert, în interviul următor:


Domnule Alexandru Anastasiu, prezentați din nou săptămâna aceasta, la Sala Radio, proiectul 2 Vibes Symphony, un concert pe care l-ați propus pentru prima dată anul trecut. Cum a fost atunci receptat de public?

A fost o deosebită plăcere pentru noi în primul rând să avem sold out data trecută - sperăm să avem și de această dată, mai sunt foarte puține bilete. A fost o plăcere pentru noi să cântăm tot acest program variat și foarte frumos și cred că acest lucru s-a transmis și publicului din partea căruia am primit un feedback foarte, foarte bun.


Cum este colaborarea cu Ciprian Rogojan și cu dirijorul Constantin Adrian Grigore?

Cu Ciprian Rogojan sunt prieten încă de pe vremea când mergeam la olimpiadele de muzică, iar cu maestrul Costin Grigore, de asemenea, sunt prieten de foarte mult timp și întotdeauna e foarte bine să colaborezi și să cânți împreună cu oameni care-ți sunt aproape.


În programul de la Sala Radio aveți și lucrări compuse de dumneavoastră. Cum ați descrie stilul acestor creații?

Cel mai bine aș spune că l-a descris publicul ascultător, care a plasat creațiile mele în zona muzicii de film. Îmi place să scriu în general o muzică programatică, să spunem, să plec de la o idee și să încerc să aduc cât mai multe elemente legate de conceptul respectiv prin muzică.


Ce alte lucrări veți mai include în program?

Avem un repertoriu variat pentru că discutăm în acest caz, în acest concert, de Simfonia Unirii. Avem Mocirița cu trifoi, o lucrare tradițională. Am compus, de asemenea, și o lucrare cu caracter românesc, Ritmos se numește, pentru colegul meu Ciprian Rogojan - este momentul lui solistic. Avem, de asemenea, Nothing Else Matters de la Metallica, Fragile de la Sting, Chick Corea, Fiesta și multe altele.

Interviu realizat de Larisa Clempuș