Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul Ștefan Doniga

Publicat: marți, 13 Martie 2018 , ora 14.40

În 16 martie 2018, casa olandeză de discuri Brilliant Classics lansează un album care cuprinde imprimările în premieră mondială ale Concertelor nr. 2 și 3 pentru pian și orchestră semnate de compozitorul romantic ucrainean Serghei Bortkiewicz. Solistul celor două concerte este pianistul Ștefan Doniga, un foarte activ și apreciat reprezentant al tinerei generații de interpreți români. Înregistrările au fost realizate la Ostrava, în Cehia, proiectul fiind coordonat de Institutul Olandez pentru Muzică de la Haga. Casa de discuri Brilliant Classics a solicitat în august 2017 Institutului Olandez drepturile asupra imprimărilor, pentru a le publica într-o a doua ediție, de această dată în scop comercial și la nivel mondial.

Albumul pianistului Ștefan Doniga face parte dintr-o colecție de 15 discuri dedicată concertelor pentru pian și orchestră de sorginte rusă. Pe lista protagoniștilor acestei serii se numără, între alții, Evgeny Kissin, Oxana Yablonova și Klara Wurtz.

Radio România Muzical va difuza acest disc în 26 și 27 martie, de la ora 11.30, în cadrul rubricii CD Review. 

Mai multe informații despre discul său ne-a oferit pianistul Ștefan Doniga, în interviul următor:


Domnule Ștefan Doniga, în 16 martie veți lansa un disc cu lucrări de Serghei Bortkiewicz. Din câte am înțeles, este vorba despre reeditarea unui disc din 2008.

Da. Sunt niște imprimări realizate împreună cu Filarmonica Janacek din Ostrava, sub bagheta dirijorului olandez David Porcelijn, comandate de Institutul Olandez pentru Muzică de la Haga în anul 2008 și realizate atunci ca premieră mondială. Sunt două concerte pentru pian aparținând lui Serghei Bortkiewicz ale căror partituri au fost pierdute încă din vremea celui de-al doilea război mondial și descoperite de către cercetătorii de la Haga, ulterior fiind comandate pentru a fi imprimate.


Albumul dumneavoastră va apărea de această dată la Brilliant Classics. Cât de importantă este pentru cariera dumneavoastră colaborarea cu o casă de discuri atât de prestigioasă?

În mod evident, mă onorează o asemenea colaborare, mă onorează solicitarea pe care am primit-o din partea lor, aceea de a ceda drepturile, de a fi de acord - și cum să nu fiu! - de a ceda drepturile pentru aceste imprimări. Sunt imprimări care inițial au fost realizate cu un scop documentar, într-un tiraj destul de restrâns - cred că inițial s-au publicat vreo două mii de exemplare, atât a publicat institutul de la Haga. Însă, fiind vorba de niște premiere mondiale, fiind vorba de o muzică foarte ușor de receptat, de o muzică cu un efect oarecum cinematografic și de un destin extraordinar al acestei muzici - tragic însă - care stârnește foarte mult interesul, este normal că a atras atenția și publicului și, bineînțeles, unei case de discuri comerciale care și-a propus, iată, să publice acest disc de data aceasta cu scop comercial și la nivel mondial într-un tiraj mult mai extins.


Pentru că muzica lui Serghei Bortkiewicz este mai puțin cunoscută publicului larg, vă rog să ne faceți o caracterizare a acestor concerte pentru pian și orchestră.

De fiecare dată când am fost solicitat să spun câteva cuvinte despre stilul lui Bortkiewicz l-am asemănat unei "îmbinări" Skriabin, Rahmaninov și Dvorak. Este, așadar, un romantic târziu, însă extrem de ușor de receptat; nu are nimic din partea abstractă a lui Richard Strauss sau a lui Stravinski. Îl continuă frumos pe Rahmaninov către acea generozitate largă, specifică expresiei ruse. Este o muzică de public, este o muzică compusă pentru a fi ascultată cu plăcere și cu ușurință și care are această curgere foarte lină, foarte naturală. E o muzică foarte, foarte plăcută!


Va exista o lansare oficială a acestui disc?

Eu știu că se organizează la Haga o lansare a întregii colecții; sunt toate cele 15 discuri lansate, propuse către media și oferite pe piață. Voi încerca eu să organizez pentru imprimările acestea ale concertelor lui Bortkiewicz, în București, o lansare în a doua parte a anului 2018.


Ce alte proiecte aveți pentru perioada următoare?

Am în plan un turneu de zece recitaluri de muzică românească alături de violonista Diana Jipa, cu care colaborez de ceva vreme. De data aceasta vom prezenta publicului, între altele, Sonatina pentru vioară și pian de Dinu Lipatti - o lucrare extrem de dificilă și foarte puțin interpretată și, din câte știu eu, niciodată imprimată până acum. Am o colaborare cu compozitorul Mihai Toma pentru un proiect de muzică electronică - așadar, ieșim puțin din sfera muzicii clasice - și aceasta pentru un turneu de cinci spectacole. Și, după cum spuneam, intenționez să organizez această lansare de disc.

Interviu realizat de Larisa Clempuș