Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu saxofonistul Nicolas Simion

Publicat: luni, 12 Martie 2018 , ora 16.22

Marți, 13 martie, de la ora 19.00, binecunoscutul saxofonist va concerta la Sala Radio alături de Big Bandul Radio.

Un nou concert Nicolas Simion împreună cu Big Band-ul Radio. Ce pregătiți pentru publicul fidel, de această dată?

Este o serie de concerte, o dată pe lună, înființată de Florian Lungu - Jazz pe românește - cu soliști români, dirijori români. Și de data aceasta avem câteva piese pe care nu le-am mai cântat cu un big band. Ultima dată, în 2012, am interpretat o parte din aranjamentele scrise de Bill Dobbins - un dirijor, aranjeur și compozitor american - program pe care l-am imprimat cu Big Band-ul Radioului din Köln în 2004, sub titlul "Balcan Jazz". Acest disc va apărea în vară și în România la 7Dreams Records. În 13 martie avem în program ”Miorița”, ”Balkanela”, ”Fighting song” și ”Anton Pann”, care este de fapt un aranjament al piesei "Bordeiaș, bordei, bordei".


Deci, rămâne aceeași pasiune pentru folclorul nostru și o dragoste pentru România, atât de frumos pusă în muzică în aranjamentele sofisticate ale jazzului contemporan.

Este adevărat că sunt sofisticate, dar Bill Dobbins este un mare pianist, dirijor și pedagog. A prins exact nuanța și atmosfera muzicii românești. I-am trimis, cred, 30-40 de discuri cu muzică populară. A ascultat și doine, muzică vocală și muzică instrumentală din toate zonele; i-am trimis piesele pe care voiam să le aranjeze în versiunile pe care le imprimasem în formule mici, cu vioară și cu acordeon, și a fost foarte inspirat. Este un stil clasic, crossover-ul acesta între folclor și jazz-ul contemporan, nu e avangardă, dar este foarte colorat, cu clarinete, flaute, cu instrumente mai puțin folosite într-un big band.


Câteva cuvinte despre colaboratorii soliști din acest concert...

Concertul este divizat în două părți - o parte cu Big Band-ul, în care sunt solist, și o parte în formulă de cvartet. Vom cânta cu Sorin Romanescu, cu Tibi Menyhart din Cluj, un basist foarte talentat, și Iulian Nicolau, un toboșar extraordinar; este, cred, la ora actuală, cel mai creativ. Vom cânta în cvartet câteva piese scrise acum cu câteva săptămâni sau luni în urmă. Avem și o invitată specială, pe Delia Nartea - o actriță care va recita câteva poezii și haiku-uri de Nicolae Coman, profesorul meu de armonie și compoziție; vrem să-i aducem un mic omagiu. Va fi un concert foarte interesant, foarte variat. Vă așteptăm pe toți, cu mic și mare!

Ani de-a rândul ați colaborat cu Big Band-ul Radio. Cum ați descrie acest drum ?

Primele colaborări le-am avut când eram student, în 1982 - 1983 când era încă Sile Dinicu dirijor, apoi am cântat cu Dan Mândrilă câțiva ani, mergeam la toate concertele lor. Prima colaborare adevărată ca solist a fost în 2007 cu Peter Herbolzheimer, un mare compozitor și aranjeur. De atunci am tot colaborat, am mulți colegi, mulți prieteni în big-band și îmi face plăcere să-i revăd, să cântăm împreună.

Ce ar trebui să cunoască publicul din România despre cariera lui Nicolas Simion din Germania, ce nu știm, ce s-a întâmplat în ultima perioadă, ce urmează să se întâmple ?

Am plecat în 1988, am stat la Viena 10 ani, m-am mutat la Köln din 1998, aici este o scenă muzicală foarte activă, foarte multă muzică clasică, muzică de jazz. Mă simt foarte bine acolo, am mulți prieteni, am o formație, tot cântăm prin cluburi, în festivaluri. În România am înființat acest label de jazz, "7Dreams Records", am editat mai mult de 25 de discuri numai de jazz. Au apărut câteva discuri cu muzica lui Richard Oschanitzky, cu imprimări din arhivă de la Radio, de la Electrecord. Sunt câteva discuri cu Jancy Körössy, i-am scos un disc lui Johnny Răducanu, cu piesele lui cântate în trio cu Sorin Romanescu și Kruno Levaèiæ la baterie, acesta fiind ultimul compact-disc. De asemenea a apărut un disc dedicat maestrului Nicolae Coman, numai cu muzică pentru pian. A apărut și un album cu piesele pentru pian editate de Editura Muzicală, este proaspăt, l-am scos astăzi (9 martie). Deci încerc să fac o legătură între scena de jazz din România și din Köln, invitând oameni să cânte în Germania, sau nemți și americani să cânte în Romania cu muzicieni români. Și lucrurile merg. Depinde și de susținerea pe care o primim de la Institutul Cultural Român, de la Ministerul Culturii, de la Uniunea Compozitorilor, Radio, Televiziuni. Am cântat în România cu filarmonici la Ploiești, București, Iași, Brașov. Am lansat și câteva discuri "Classic meets jazz", "Classic needs jazz", și următorul se va numi "Jazz needs Classic", pentru a nu se supăra nimeni, politically correct .

Am mai câștigat un premiu în decembrie, în Polonia la Katowice, a fost un concurs de compoziție, în 2015 am câștigat un premiu din partea Radiodifuziunii din Köln pentru improvizație, de fapt pentru activitatea mea din ultimii ani...

Și la Bucharest Jazz Festival...

Exact, acum doi ani. A fost concursul care din păcate s-a transformat într-o competiție pentru cântărețe. Avem multe cântărețe foarte talentate, arată și foarte bine, nu toate au voci, dar au un charm, o prezență de scenă...fermecătoare.

Cum ați prezenta muzica pe care o veți cânta în concertul de marți seara , și în general stilul dumneavoastră unui tânăr care nu ascultă jazz ? Toți ne dorim un public tânăr, și noi ca post de radio, cred că și orice artist din lumea jazz-ului își dorește ca noile generații să îmbrățișeze cu drag această muzică.

S-o descopere, să se apropie de ea. Este vorba despre un jazz etno, un jazz românesc, este lucrul cu care mă lupt, fără să forțez. Sunt teme românești, ritmuri românești. Rămânem pe o linie acustică, într-un jazz tradițional cu elemente noi și un anume spirit pe care încercăm să îl transmitem. De fapt acesta este secretul - spiritul, atmosfera, muzica să spună ceva oamenilor.

În concluzie, de ce iubim jazz-ul ?

Pentru că este spontan, pentru că se întâmplă numai în acel moment când ești în sală. Este un moment magic, solistul se simte inspirat, este o piesă frumoasă, totul funcționează. Nu te vei mai întâlni cu acest moment. Ascultând doar muzică imprimată în studio, parcă îi lipsește ceea ce spunea Sergiu Celibidache, devine o reprezentare distorsionată a realității. Muzica se întâmplă în acel moment, la care contribuie publicul, sala, atmosfera. Nu poate fi programat acest moment, nu poate fi controlat, nu poate fi stăpânit.

Concertul este transmis în direct de Radio România Muzical: marți, 13 martie, ora 19.00.


Interviu realizat de Marina Nedelcu