Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul Cătălin Șerban

Publicat: miercuri, 7 Februarie 2018 , ora 12.25

La începutul lunii februarie 2018, pianistul Cătălin Șerban a lansat albumul său de debut intitulat "Des cloches sonores", înregistrat în luna iulie a anului trecut. Discul cuprinde Suita nr. 2 op. 10 în Re major de George Enescu, Sonata D 894 în Sol major de Franz Schubert și Sonata nr. 5 op. 53 de Alexander Scriabian. Pianistul în vârstă de 38 de ani, născut la București și stabilit la Berlin, ne-a oferit detalii despre discul său:


Unde ați făcut înregistrările pentru discul
"Des cloches sonores"?

Înregistrările le-am făcut la Facultatea de Muzică din Lübeck, unde eu sunt și lector universitar la catedra de pian. Acolo am avut posibilitatea să fac înregistrări în sala mare, pe un pian Steinway.


Ce ne puteți spune despre alegerea repertoriului pentru acest album?

Sunt lucrări reprezentative din repertoriul meu, din creația compozitorilor Franz Schubert și Alexander Scriabin. Sunt lucrări pe care le-am cântat în decursul carierei mele de mai multe ori și pe care le-am prezentat și la București, anul trecut, la Ateneu, într-un recital, în Sala Mare. De fapt, am o afinitate pentru lucrările lui Schubert și am vrut ca discul să conțină această Sonată în Sol major de Schubert care, după părerea mea, s-a potrivit în acest context al titlului CD-ului. Am vrut neapărat să cânt o piesă românească. Suita op. 10 de Enescu este o piesă pe care o iubesc foarte mult și cumva s-au legat lucrurile și m-am hotărât să cânt aceste trei piese, după această formulă, mai ales că titlul suitei lui Enescu, "De cloches sonores" ("Clopotele sonore") se potrivește și celorlalte două piese. Începutul sonatei de Schubert, spre exemplu, are aceste acorduri care sună ca niște clopote și cumva este o prelungire a suitei de Enescu. Așa am simțit eu.


Veți avea recitaluri de promovare a acestui album în perioada următoare?

Mai întâi voi avea recitaluri cu alt program, deoarece nu am reușit în această perioadă să fac recital de promovare. Voi avea un concert cu orchestră și un recital la Berlin cu un program diferit, dar intenționez să ajung poate chiar și în România, cu programul CD-ului.


Interviu realizat de Larisa Clempuș