Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonista Alina Lepper Petrescu

Publicat: miercuri, 31 Ianuarie 2018 , ora 11.08
Violonista Alina Lepper Petrescu unul dintre artiștii români care activează în Orchestra Simfonică NDR Elbphilharmonie din Hamburg. Despre ce înseamnă această experiență și ce alte proiecte mai are, am aflat de la muziciană.


Alina Lepper Petrescu, sunteți de ceva vreme membră a Orchestrei NDR din Hamburg. Cum este această experiență pentru dumneavoastră?

Pentru mine este o onoare și o mare, mare bucurie să fiu parte din NDR, care este orchestra radio simfonică a orașului Hamburg și are numele acum de Elbphilharmonie, pentru că noi suntem acum orchestra rezidentă la Elbphilharmonie, o construcție fantastică, o sală de concerte incredibilă și din punct de vedere estetic și din punct de vedere acustic. Pentru mine este o onoare să fiu parte din acest ansamblu, din această orchestră profesionistă.


Din câte știu, sala are o capacitate în jurul a 2000 de locuri. Cum a fost prima impresie când ați concertat acolo?

Primul concert a fost incredibil. A fost chiar deschiderea, acum un an, pe 11 ianuarie. Am avut un concert de o durată de 4-5 ore, unde au fost invitați toți politicienii importanți ai Germaniei. În momentul când am fost aplaudați pentru prima oară, am simțit ce înseamnă această sală. Un moment incredibil, aplauzele au fost amplificate de acustica acestei săli minunate.


Cu ce nume mari al universului muzical ați putut colabora până acum?

Pot să spun că sunt foarte fericită să fi colaborat cu dirijori ca Järvi, Blomstedt, iar soliști au fost Frank Peter Zimmermann, iar acum, de curând, Gil Shaham. Avem și soliști vocali cum este Phillippe Jaroussky a fost anul trecut și la noi și de fiecare dată, în fiecare săptămână vin artiști foarte mari și de fiecare dată există această posibilitate să înveți și mai mult, să te dezvolți. Mă bucur de această posibilitate pe care o am.


În afara concertelor săptămânale pe care le aveți și a stagiunii curente, ce proiecte personale, la ce mai lucrați între timp?

Îmi doresc să am cât mai multe concerte de muzică de cameră. Chiar o să am săptămâna viitoare un concert, avem un ansamblu de cvartet și o să revin în România pe data de 30 martie la Brașov, unde o să fiu solistă la Filarmonica Brașov, în cadrul unui concert cu familii de muzicieni: tatăl meu, Adrian Petrescu, va dirija și fratele meu, Flavius, va cânta și el solist cu trompeta.


Interviu realizat de Radu Mihalache