Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Doru Orban, directorul Filarmonicii din Arad

Publicat: marți, 23 Ianuarie 2018 , ora 10.29
Primăria Municipiului Arad, în colaborare cu Filarmonica din Arad, organizează mâine, 24 ianuarie 2018, un concert dedicat Unirii Principatelor Române. Despre acest eveniment, dar și despre dezideratele filarmonicii pentru anul 2018 ne-a vorbit directorul instituției, violistul Doru Orban.

Filarmonica din Arad sărbătorește Unirea Principatelor Române cu un concert special ce va ave aloc chiar în 24 ianuarie. Cum ați gândit programul evenimentului?

Ca întotdeauna, am acordat o atenție deosebită acestui eveniment și Primăria Municipiului Arad, în colaborare cu Filarmonica de Stat Arad, organizăm în sala Teatrului Clasic Ioan Slavici, în seara de miercuri, 24 ianuarie, la ora 19.00, un concert extraordinar dedicat Marii Uniri a Principatelor Române. Concertul va fi susținut de Ansamblul Simfonic al Filarmonicii, dirijor Frandeș Dorin, dar am considerat un gest de respect față de societatea arădeană și de acest moment și participarea orchestrei Rapsozii Zarandului, condusă de maestrul Petrică Pașca, într-un program care ne-am propus să prezinte, în mod metaforic, unirea dintre spiritualitatea sonoră mioritică cu marea tradiție muzicală vest și central europeană. Invitata orchestrei simfonice este o artistă deosebită, naista Claudia Diaconu Iordache, instrumentistă la orchestra simfonică din Vâlcea, și considerăm că fuziunea dintre ansamblul clasic și instrumental specific spiritualității noastre românești este oglindită în partituri de o mare popularitate: Hora Staccato de exemplu, de Grigoraș Dinicu, Dans țărănesc de Constantin Dimitrescu sau Dansurile populare românești de Béla Bartók. Prezentăm, în aranjamente orchestrale, piese deosebite semnate de Gheorghe Zamfir, Ilie Fieraru sau Marian Didu. Regretatul Marian Didu a compus o suită românească pentru nai și orchestră simfonică care cuprinde câteva dansuri specifice, melodii concertante, joc din Ardeal; deci o suită de partituri și de muzici alese specifice comunităților noastre. Pagini orchestrale precum Rapsodia română de Constantin Bobescu sau fragmente celebre din muzica de film - de notorietate fiind Suita Mihai Viteazul, semnată de tiberiu Olah - completează tabloul clasic al serii de spectacol, în timp ce piese autentice de muzică populară românească cuprinse în programul orchestrei vor readuce câțiva artiști arădeni pe scena teatrului. Accesul publicului se va face pe bază de invitații, care se ridică în mod gratuit de la casieria Filarmonicii de Stat Arad.


Profitând de faptul că suntem încă la început de an, vă întreb în final, cum va arăta, în mare, anul 2018, la Filarmonica din Arad?

An de o deosebită însemnătate pentru Filarmonica Arad pentru că în curând ne vom muta înapoi în marea sală de spectacol renovată, a Palatului Cultural Arad și atunci bineînțeles că sărbătorile, spectacolele, concertele închinate și centenarului patriei noastre capătă o altă valență, în sensul că vom căuta o îmbinare cât mai fericită între dorințele comunității, între intențiile noastre simfonic concertistice și, bineînțeles, a respecta programul și concursurile pe care le organizăm în cadrul activității noastre. Va fi o activitate deosebit de bogată, incluzând chiar turnee internaționale, în care vom promova muzica românească și, de asemenea, ca și anul trecut, intenționăm și anul acesta să organizăm festivalul Iubiți muzica românească. Închinăm, de fapt, întreaga stagiune sărbătoririi centenarului României.


Interviu realizat de Ana Diaconu