Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. 'Strad Style', unul dintre Discurile Anului 2017 la Radio România Muzical - Interviu cu violonistul Răzvan Stoica

Publicat: vineri, 19 Ianuarie 2018 , ora 13.12
Aș vrea să vă întreb, în primul rând, care au fost gândurile dumneavoastră atunci când ați aflat că discul Strad style, pe care l-ați lansat cu aproximativ un an în urmă, a fost nominalizat printre Discurile Anului la Radio România Muzical.

Sincer, mă onorează foarte mult acest lucru, dat fiind faptul că acest CD are o încărcătură emoțională pentru mine, pot să spun specială, înregistrând pe acest album piesele cele mai dragi mie pentru vioară solo. Și aici vorbim de Ciaconna de Bartók și de Sonata de Ysaÿe, dar și de piesele lui Niccolò Paganiniși mă bucură totodată acest lucru, deoarece CD-ul Strad style a fost foarte bine primit în piața europeană, dar și pe piața Statelor Unite și aici vorbim de download-urile din partea online, care au avut un număr foarte mare. Până acum nu am mai avut un CD care să se bucure de asemenea succes.


Aș vrea să aduc în discuție și concertul din 14 februarie, când vă veți afla la Sala Radio, cu prilejul Zilei Îndrăgostiților. Ce ați pregătit pentru atunci?

Am pregătit un repertoriu, pot să spun, spumos, pentru că vom interpreta - împreună cu Andreea Stoica - niște piese foarte dragi nouă ca duo și aici mă refer la Ceaikovski, Serenada melancolică și la câteva piese de virtuozitate pe care nu le-am mai interpretat de foarte mult timp, cel puțin din anul I de Conservator, cum ar fi Henryk Wieniawski, Variațiunile pe o temă originală și Niccolò Paganini, Variațiunile I palpiti, piesă pe care am cântat-o chiar în cadrul concursului Stradivarius, când am câștigat pentru prima oară dreptul de a cânta pe vioara Stradivarius din 1729 și această piesă mi-a rămas foarte dragă mie și abia aștept să o interpretez din nou.


Spuneți-ne în final, cum va arăta anul 2018 pentru dumneavoastră.

Va fi un an plin de evenimente plăcute, deoarece anul acesta vrem să lansăm, împreună cu Kamerata Stradivarius un nou CD, cu un program mai serios, spun eu. Este vorba de lucrări de Beethoven pentru vioară și orchestră de coarde, de niște aranjamente ale anumitor compozitori care nu au mai fost înregistrate până în acest moment, cum ar fi Svendsen, iar calendarul concertistic va fi și este deja destul de plin. De asemenea, o să cântăm foarte mult și în România și sper eu să revenim și cu o a doua ediție a Turneului Stradivarius-Bach. De această dată vom alege un alt repertoriu, dar nu voi divulga aceste secrete până nu lansăm oficial acest turneu.


Interviu realizat de Ana Diaconu