Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu mezzosoprana Martiniana Antonie

Publicat: vineri, 12 Ianuarie 2018 , ora 12.12
Absolventă a Universității Naționale de Muzică din București, bursieră a Fundației Principesa Margareta a României și câștigătoare, în 2015, bursei "Iolanda Mărculescu", oferită de soprana Georgeta Stoleriu, mezzosoprana Martiniana Antonie este una dintre câștigătoarele ediției cu nr. 69 a Concursului Internațional pentru tineri cântăreți organizat de ASLICO, Asociația Lirică și Concertistică din Italia. Competiția s-a derulat în perioada 4 - 7 ianuarie 2018 la Teatro Sociale din Como. Martiniana Antonie este una dintre cele trei câștigătoare la categoria "Emergenti" - voci în curs de dezvoltare.

Anul acesta la concurs s-au înscris peste 190 de cântăreți din întreaga lume, iar din juriu au făcut parte, între alții, Fedora Sorrentino, noua președintă Aslico, și Dominique Meyer, directorul Operei de Stat din Viena. Despre această experiență ne-a vorbit, în cele ce urmează Martiniana Antonie.


Recent s-a încheiat Concursul Internațional pentru Tineri Cântăreți organizat de Asociația Lirică și Concertistică din Italia și ne bucurăm că te afli printre câștigători, mai ales că a fost o ediție cu un număr mare de concurenți. Povestește-ne puțin despre acest concurs!

Sunt foarte bucuroasă să fiu una dintre cele trei câștigătoare și pot să vă spun așa, discret, că am avut și punctajul cel mai mare dintre toate concurentele. Am dat o audiție la Opera Națională București, pentru că înainte de etapele din Como s-au făcut audiții live în câteva case mari de operă din Europa, și din fericire am trecut de acest pas; am ajuns în Como. Am fost în total, la cele două secțiuni, 80 de concurenți - secțiunea de roluri și secțiunea de voci tinere. Iar în Como s-au petrecut alte trei etape și, din fericire, am putut să le trec pe toate.


Ești câștigătoare la Categoria Emergenti.

Da, este vorba despre voci tinere în formare. Noi, față de cei de la categoria cu roluri, am avut de prezentat cinci arii. În prima etapă am avut dreptul de a ne alege una dintre arii, iar cea de-a doua a fost la alegerea juriului. În a doua etapă, ambele arii au fost la alegerea juriului, iar în finală tot juriul a decis o singură arie pentru fiecare concurent.


Care a fost cel mai dificil moment din concurs?

Sincer, aș spune că prima etapă, pentru că eram foarte mulți, nu s-a ținut cont neapărat de program; trebuia să fim în culise de la începutul calupului de cântăreți - eu am cântat nr.9 și a trebuit să stau în culise de când a început primul concurent, fără a avea posibilitatea de a mă încălzi din nou puțin, de a cânta… și tot stresul, înconjurată fiind de atâția cântăreți cu emoțiile lor… dar, în general, orice etapă și orice apariție e specială și grea în felul ei.


Din juriul acestui concurs a făcut parte și Dominique Meyer, directorul Operei de Stat din Viena. Ce porți crezi că-ți va deschide acest concurs?

Nu pot să vă zic acum. Îmi doresc foarte mult să mă uit undeva în viitor în urmă și să zic că acesta a fost momentul și începutul unei colaborări sau… dar domnul Dominique a fost foarte mulțumit. Mă bucur sincer pentru mine. Premiul cel mare cu care am plecat a fost, de fapt, aceste vorbe ale lui, și mi-a spus că din absolut tot repertoriul meu i-a plăcut foarte mult aria din Cavalerul Rozelor și acest lucru venind din partea lui pentru mine este extraordinar.


Acum te afli în Italia. Vei mai sta puțin timp și te vei întoarce în țară. Ce proiecte ai?

Tot în comisie a fost și doamna Rancea, care mi-a propus să fac un spectacol de "Bărbier" la Iași și va trebui să stabilim exact datele când mă voi întoarce. Și, în rest, aveam programat chiar înainte de concurs, este un concert în China cu Orchestra Rossini în luna martie. Tot în luna martie voi avea și la Iași concert cu mezzosoprana Viorica Cortez și cu pianista Alina Pavalache, la Institutul francez. Iar în vară mă voi reîntoarce în Festivalul Rossini în opera "Ricciardo și Zoraide".


Acest concurs din Italia îți prilejuiește și câteva apariții în Italia?

Da, este adevărat, doar că deocamdată nu am programul masterclassurilor și concertelor care reprezintă de fapt premiul pe care l-am câștigat.


Martiniana Antonie, îți mulțumesc și îți urez mult, mult succes în continuare!

Eu vă mulțumesc foarte mult!

Interviu realizat de Jeanine Costache