Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu baritonul George Petean

Publicat: vineri, 12 Ianuarie 2018 , ora 11.40

După spectaculoasa evoluție, la finalul lui 2017, la Opéra Royal de Wallonie - Liège, Belgia, în opera Rigoletto de Verdi, George Petean, unul dintre cei mai cunoscuți baritoni români ai momentului pe scena muzicală internațională, revine la București. Va interpreta tot Rigoletto din opera cu același titlu de Giuseppe Verdi într-o versiune de concert pe scena Sălii Radio. În 12 ianuarie 2018, George Petean se va afla pe scenă alături de: soprana Luiza Fatyol - interpreta personajului "Gilda" și pe tenorul Cosmin Ifrim - "Ducele de Mantua". Participă Orchestra Națională Radio și Corul Radio pregătit de Ciprian Țuțu. Conducerea muzicală îi revine lui David Crescenzi. După una dintre repetiții, George Petean a acordat un scurt interviu:

Reveniți la Sala Radio cu Rigoletto, poate unul dintre cele mai des cântate roluri pe scenele lumii. Cum vi se pare această abordare a partiturii Rigoletto în versiune concertantă?

E un pic mai complicat, pentru că nu avem scenă, nu putem desfășura teatrul artistic așa cum ar fi făcut pe scenă cu decoruri și cu costume, dar eu cred că este o operă care este atât de frumoasă că nu are importanță dacă o facem în concert sau în teatru, adică este una dintre cele mai cunoscute opere din tot repertoriul mondial, să zic așa. Era chiar și opera preferată a lui Verdi. A fost întrebat la un moment dat, dacă ar fi să salvați una dintre operele dumneavoastră care ați salva-o?, iar el a răspuns că să ardă tot, numai salvați-mi Cocoșatul. Asta spune mult și sunt câteva dintre cele mai cunoscute melodii în Rigoletto, deci cred că merge foarte bine concertul.


Sunteți după o repetiție generală cu soliștii, orchestra, dirijorul, ce puteți să ne spuneți despre această colaborare?

Ne cunoaștem toți dinainte și cu David am colaborat de multe ori, cu orchestra am cântat anul trecut prima dată, a fost fantastică, care își face treaba foarte, foarte bine, ceilalți colegi ai mei sunt vechi, aproape toți au terminat la Cluj. Tenorul Cosmin Ifrim este un foarte bun prieten de-al meu care mulți ani a cântat pe scena operei din Viena și a făcut și face în continuare carieră internațională. E un tenor cu voce specială care cântă minunat. Luiza Fatyol ne cunoaștem de la Cluj ... acum este solistă la Duseldorf de câțiva ani buni, o voce splendidă, de soprană, perfectă pentru rolul Gildei, iar Cristina Maria Damian, o colegă chiar de ani de-a mea, am fost colegi la opera din Hamburg, am cântat Rigoletto chiar pe scena operei din Hamburg ... este o Maddalenă fantastică. Petre Burcă cred că este cunoscut în toată țara, cântă de ani de zile peste tot, la Opera Română din București, la Opera Română din Cluj și este unul dintre cei mai vechi prieteni ai mei care mi-este foarte drag și un bas cu o voce splendidă.


La final vă rog să adresați o invitație publicului.

Sper să vină toată lumea. Vă așteptăm cu mult drag. Eu vin destul de rar în România, mai ales la București. Acum am reușit să vin anul trecut și anul acesta, nu se știe când o să mă întorc, deci mi-aș dori ca sala să fie plină și lumea să se bucure de acest rol minunat pe care l-am cântat deja pe aproape toate scenele mari ale lumii, de la Viena la Hamburg, la Munchen, la Zurich, la Napoli și îl voi cânta la Palermo. Da, este un rol care deja mă reprezintă foarte mult. Este poate unul dintre cele mai iubite roluri ale mele și aș dori ca publicul român să vină să mă vadă. Pentru asta am venit.


Interviu realizat de Jeanine Costache