Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. 50 de ani de schimburi muzicale internaționale - Interviu cu Pascale Labrie, Head of Music EBU
Pascale Labrie, pe 27 noiembrie sărbătorim 50 de ani de schimburi muzicale realizate prin intermediul Uniunii Europene de Radio. Cum credeți că a schimbat acest element aspectul radioului în ultimele 5 decenii și întregul climat media în general?
Primele schimburi muzicale au pornit de la ideea primului lider al grupului muzical din cadrul EBU, Hans Keller de la BBC. El a dorit să facă producțiile disponibile unui public cât mai larg. Marile producții, pe care o instituție nu ar putea să o realizeze de una singură, Keller a constatat că unindu-și forțele cu alte Radiouri, ar putea fi capabili să le aducă la lumină. Aceasta a fost ideea filosofică din spatele primelor schimburi, schimburi realizate în mod regulat, din 1967 și până în prezent. Acest proiect a crescut și i-a făcut pe muzicieni, interpreți, compozitori, să călătorească, pe calea undelor, în toată Europa și dincolo, pentru că deși purtăm titulatura de Uniunea Europeană de Radio, avem membri și de pe alte continente, precum Statele Unite ale Americii, Canada, Japonia, Brazilia etc. În acest fel, am reușit să îmbogățim conținutul tuturor posturilor de radio participante, pentru că toate își pun resursele laolaltă.
A înlesnit de asemenea și dialogul cultural?
Da, l-a făcut mult mai ușor, asta fiindcă muzicienii pot fi auziți și în alte părți. După cum știm, muzica este un limbaj universal, iar aceasta este cea mai simplă modalitate de a conecta națiuni, oameni, dincolo de frontiere. Ideea rămâne aceeași și astăzi. Da, schimburile EBU au schimbat fața radioului. Desigur, vorbim despre lucruri imateriale, dar dacă publicul este mulțumit, suntem și noi mulțumiți.
Ce însemnătate are această dată?
În 27 noiembrie 1967, acum 50 de ani, s-a desfășurat la Londra, în proaspăt inaugurata Sală Regina Elizabeta primul concert al stagiunii Euroradio. La pupitrul dirijoral s-a aflat Benjamin Britten, de asemenea au mai participat și tenorul Peter Pears și cvartetul Amadeus. Acesta a fost punctul de început pentru tot. Ce ar fi interesant de menționat este că Britten a fost ales de Keller să dirijeze acest concert, însă el nu era, cel puțin la momentul acela, prea deschis la ideea aceasta de a transmite concerte în direct prin intermediul radioului. El credea că publicul ar trebui să fie în sală, pentru a avea parte de experiența completă. Totuși a acceptat și iată că a devenit primul dirijor al schimburilor noastre muzicale.
Desigur, aniversarea va fi marcată printr-un nou concert. Cum au fost aleși muzicienii pentru acesta?
Artiștii, soliștii în acest caz, au fost aleși din generația tânără, pentru că noi considerăm că acesta este viitorul. Îl vom avea pe pianistul Pavel Kolesnikov, artist din programul Next New Generation Artist, de altfel toți cei trei soliști au făcut, sau fac parte din acest program al BBC-ului, unul aflat la un nivel foarte înalt. El va cânta Concertul nr. 5 de Beethoven. Această lucrare a fost aleasă de ascultătorii din toată Europa, pentru că am făcut un sondaj, prin intermediul instituțiilor membre, iar publicul a ales concertul. Vor mai cânta de asemenea și tânăra violonistă Esther Yoo și violistul Eivind Holtsmark Ringstad, cel din urmă a câștigat Eurovision Young Musician acum câțiva ani. Așteptăm cu entuziasm să îi facem auziți prin intermediul întregii rețele EBU, în 36 de țări.
Mai avem încă un tânăr artist prezent în cadrul acestui eveniment, este vorba despre compozitoarea Dobrinka Tabakova, care a scris lucrarea ce deschide seara. Ea este noul artist ce ocupă poziția 'Composer in Residence' la Orchestra BBC. Pentru această aniversare a compus lucrarea numită Orpheus Comet. Suntem foarte bucuroși, fiindcă au trecut mulți ani de când Euroradio a comandat o lucrare nouă și sperăm că va fi pe placul publicului.