Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Centenarul Marii Uniri din 1918 - concert-eveniment, live la RRM

Publicat: vineri, 24 Noiembrie 2017 , ora 12.33

Radio România, prin toate posturile sale naționale și regionale, transmite în direct concertul-eveniment care marchează debutul manifestărilor prilejuite de Centenarul Marii Uniri din 1918, eveniment organizat de Guvernul României, prin Ministerul Culturii și Identității Naționale, la Teatrul Național "Ion Luca Caragiale" din București.

Duminică, 26 noiembrie, între orele 20.00-22.00, la Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Antena Satelor, precum și posturile regionale din București, Timișoara, Cluj, Târgu-Mureș, Iași, Constanța, Craiova și Chișinău poate fi ascultat programul de muzică clasică propus de Orchestra Română de Tineret, condusă de unul dintre cei mai apreciați dirijori români ai momentului, cu o carieră de top la nivel internațional: Cristian Măcelaru. Despre alegerea deschiderii acestei serii de evenimente cu un concert de muzică clasică ne-a vorbit Lucian Romașcanu, Ministrul Culturii și Identității Naționale:


Am ales în primul rând să începem cu un eveniment pentru că am considerat că este normal așa, să avem o sărbătoare a lansării anului centenarului. Și pentru că este un eveniment adresat tot corpului diplomatic, parlamentarilor, membrilor guvernului credem că este foarte bine să fie un concert de muzică clasică în care vor evolua pe lângă Orchestra Națională de Tineret soliști români și străini într-un fel de mesaj de salut al celor din afara țării pentru România în acest prag de an sărbătoresc.


Este cultura unul dintre cei mai buni ambasadori ai României în acest moment?

Cultura în primul rând este cea care ne face să fim ceea ce suntem ca nație, ca popor. Cultura în sine este formatoare de caractere și de oameni și, inevitabil, dacă avem ambasadori informali ai României în străinătate ei vor fi cu atât mai credibili cu cât au la bază cultură. Vom avea asemenea evenimente și în 2018 și în 2019 și în 2020; evenimente, sigur, și locale, dar și foarte multe în străinătate prin Institutul Cultural Român, prin Ministerul Românilor de Pretutindeni astfel încât, da, cultura să fie un mesager al României în lume.


Ați amintit de alte proiecte pe care le va avea Ministerul Culturii în următoarea perioadă. Îmi puteți vorbi despre câteva dintre acestea dedicate centenarului?

N-aș vrea să nedreptățesc pe nimeni. Sunt până în acest moment din zona instituțiilor statului pimite și aprobate pentru a fi finanțate un număr de 2139 de proiecte, plus cele care vor veni din zona privată, plus altele pe care nu le-am primit încă din zona statului. Deci, vor fi nenumărate evenimente, de la colecții de carte, de la dezveliri de monumente, de la restaurări de obiective istorice până la serbări și manifestări populare prin care să ne afirmăm și să ne exprimăm bucuria anului centenarului.


Soliștii evenimentului de duminică, 26 noiembrie 2017, sunt nume de rezonanță: soprana Adela Zaharia, tenorul Ștefan Pop și violonistul Ștefan Tarara. Alături de aceștia, vor fi prezenți muzicieni străini cu o prestigioasă activitate la nivel internațional: soprana Kristine Opolais, tenorul Piotr Beczala și violoniștii Julian Rachlin și Michael Barenboim. Concertul va fi comentat, de la ora 20:00, pe frecvențele Radio România Muzical, de Anca Ioana Andriescu.

Interviu realizat de Lucian Haralambie