Arhivă : Interviuri Înapoi

A 12-a ediție a Festivalului de Jazz de la Ploiești - Interviu cu Vlad Mateescu

Publicat: miercuri, 22 Noiembrie 2017 , ora 16.30

Începe astăzi, 22 noiembrie, o nouă ediție a Festivalului de Jazz de la Ploiești, găzduit de Filarmonica "Paul Constantinescu", un eveniment care își păstrează o anvergură generoasă și în acest an. Vlad Mateescu, directorul Filarmonicii, implicit al "Ploiești Jazz Festival" ne-a acordat un scurt interviu pe această temă:


O nouă ediție Ploiești Jazz Festival, ediția cu numărul 12. Ploiești-ul a fost primul oraș din România care a dat naștere unui festival de jazz în 1969, și mai târziu, în 1970. Încercăm să continuăm această tradiție cu un festival care se întinde pe o durată de 5 zile, cu peste 10 concerte, cu invitați de seamă atât din România, cât și din străinătate.


Ce aduce nou această a 12-a ediție?

La fel ca și anul trecut, am avut două săptămâni de preambul, de minifestival, de promovare agresivă a festivalului. În această promovare am avut nenumărate evenimente conexe, unele în spații neconvenționale. Am avut "Jazz in the bus", "Jazz on the roof". Am realizat împreună cu elevi ai Liceului de artă "Carmen Sylva" expoziția "Jazz-ul în culori". Avem o caravană a jazz - ului - un tir care se plimba prin orașul Ploieși cu o scenă și lumini amplasate în interior. Au fost de asemenea dansuri swing și lindy hop. Iar astăzi, 22 noiembrie, la ora 19,00, vom deschide oficial Festivalul de jazz cu Orchestra simfonică - Jazz Symphonic "Fits cântă Piaf" - Alexandra Fits împreună cu dirijorul Cristian Oroșanu și Mariano Castro din Argentina la pian, urmate de un big band, "Jassy Jazz Orchestra", cu Emil Bâzgă și un invitat special, Henrick Solera din Suedia. Joi vom avea o lecție de jazz - un concert educativ, așa cum am obișnuit publicul mai tânăr de anul trecut. Joi este o zi dedicată, până la urmă, ploieștenilor. De ce? Pentru că anul acesta, "Stagiunea 65", stagiunea aniversară a Filarmonicii a lansat primul compartiment de jazz al unei filarmonici; este vorba despre un trio de jazz format din Sorin Zlat, Răzvan Cojanu și Laurențiu Ștefan.


Cu alte cuvinte, Trio-ul Sorin Zlat a devenit "Ploiești Jazz Trio".

Exact. În premieră vom lansa și Ploiești Big Band. Așadar joi, 23 noiembrie, vom avea Ploiești Big Band dirijat de Zefir Brezeanu și Joris Teepe, având-o ca solistă pe Luiza Zan.


Cum s-a născut acest proiect?

Dintr-o nebunie, dintr-o dorință de a renaște jazz-ul în Ploiești - spuneam că în Ploiești și în Prahova tradiția s-a păstrat, spuneam că este un public avizat pentru acest gen de muzică și suntem foarte încântați întrucât cererea este foarte mare, atât din oraș, cât și din afara județului.


Puteți menționa și alte nume invitate în festival?

Vineri, 24 noiembrie, vom avea din Italia, TangOstinato, urmat de Emil Bâzgă și Invitații săi din Venezuela, Statele Unite și Italia. Sâmbătă și duminică deja sunt evenimente extraordinare. Vor cânta Cvartetul Michel Meis din Luxemburg, și Joris Teepe Trio cu Machteld Cambridge din Statele Unite - deja o seară electrizantă. Iar duminică vom închide cu două concerte deosebite: Ekue Band din Cuba și Giovanni Mirabassi Trio cu Sarah Lancman și Toku din Japonia care vin în premieră în România. Și m-a bucurat faptul că foarte mulți artiști din România vor veni special pentru a asculta acest artist.


Observăm că promovați stiluri diverse de la era big band-urilor la jazz-ul latin și cel contemporan, de asemenea, de la formula de trio la orchestra simfonică. Sunt și accente puse pe jazz-ul vocal - vor cânta la Ploiești, Luiza Zan, Sarah Lancman, Machteld Cambridge și Alexandra Fits. Cum ați caracteriza în câteva cuvinte "Ploiești Jazz Festival"?

Diversitate... improvizație... nebunie... speranță...

Interviu realizat de Marina Nedelcu