Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Concert dedicat memoriei compozitorului Costin Cazaban - Interviu cu compozitorul Octavian Nemescu

Publicat: vineri, 27 Octombrie 2017 , ora 13.02

Concert dedicat memoriei compozitorului Costin Cazaban, sâmbătă, 28 octombrie, de la ora 18,00 la Aula Palatului Cantacuzino. Printre cei care l-au cunoscut și l-au apreciat în mod deosebit, se înscrie și Octavian Nemescu.


Maestre Octavian Nemescu, mâine la Aula Palatului Cantacuzino, de la ora 18.00, veți evoca personalitatea compozitorului Costin Cazaban, în cadrul unui concert pe care Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România i l-a dedicat. Aș vrea să ne spuneți acum pe scurt, cine a fost de fapt Costin Cazaban?

Eu l-am cunoscut pe Costin Cazaban încă din fragedă tinerețe. Eram cu câțiva ani mai în vârstă decât el. Exista o mare solidaritate în interiorul generației noastre și a generației noastre cu cea mai în vârstă, cu generația lui Vieru, Olah, Stroe, Niculescu și Miriam Marbé, care ne-au fost profesori.

Perioada 1963-1971 a fost una de liberalizare ideologică. Au apărut idei noi, cum este spectralismul adică direcția spectrală românească, inaugurată de Corneliu Cezar.


Deci Costin Cazaban a fost un compozitor care a pornit de la elementele inventate, să zicem așa, originale, ale spațiului românesc, cum ar fi fost acest spectralism pe care l-a combinat și cu influențele muzicii franceze, a trăit apoi în Franța. Prin ce se totuși distinge muzica lui?

Muzica lui era pe o direcție comună a noastră, a tuturor, dar avea o amprentă personală a lui. Mi-e foarte greu să descriu aceste caracteristici ale stilului lui Costin Cazaban, dar ele existau. În momentul când asculți, e clar că muzica îi aparține lui, compozitorului Costin Cazaban. Eu l-am considerat întotdeauna un om de mare profunzime, un mare gânditor. Era foarte erudit; citise tot ce se putea citi în materie de filosofie, literatură… deci, avea un vast domeniu de informare.

Interviu realizat de Laura Ana Mânzat