Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu tenorul Teodor Ilincăi

Publicat: miercuri, 25 Octombrie 2017 , ora 12.06

Cu ocazia aniversării Majestății Sale, Regele Mihai I, în prezența membrilor Familiei Regale a României, Fundația Principesa Margareta organizează un concert caritabil care îi aduce alături pe violonistul Remus Azoiței, pianista Alexandra Dariescu și tenorul Teodor Ilincăi, acompaniați de Orchestra Fundației Principesa Margareta a României, sub conducerea dirijorului Tiberiu Soare. Programul cuprinde, între altele, pagini de Rahmaninov, Vivaldi, Puccini și Beethoven.

Evenimentul - transmis în direct de Radio România Muzical - are loc miercuri, 25 octombrie 2017, ora 19:00, la Ateneul Român; iar fondurile strânse în urma concertului caritabil vor sprijini programul Tinere Talente, prin care Fundația oferă burse de studiu celor mai talentați tineri artiști români, aflați în situații materiale dificile. Am discutat, cu această ocazie, cu tenorul Teodor Ilincăi.


După o seară cu Lenski la Opera Națională mai rămâneți la București pentru că sunteți invitat sub cupola Ateneului Român la tradiționalul, deja, Concert Regal Caritabil, desfășurat în 25 octombrie.

Este vorba, ca în fiecare an de Ziua Majestății Sale Regele Mihai I, despre un concert în sprijinul programului "Tinere talente" din cadrul Fundației Principesa Margareta a României. Anul acesta va fi special pentru că se împlinesc zece ani de când se organizează aceste concerte.


Spuneați că este un concert caritabil, într-un scop nobil, de a strânge fonduri. Ce înseamnă pentru dumneavoastră această participare, practic pentru tinere talente?

Nu este prima mea colaborare cu Fundația Principesa Margareta a României. În 2015 am colaborat pentru prima dată. Pentru mine înseamnă pur și simplu punerea umărului la sprijinirea tinerilor care nu au posibilitatea de a-și achiziționa instrumente, de a plăti ore de canto, de a-și achiziționa partituri și tot ceea ce mai au ei nevoie. Eu am trecut, ca tânăr și ca student, prin aceste lipsuri materiale, iar astăzi, pentru că am această poziție - de tenor, de muzician care cântă prin lume - vreau să ajut și eu cultura din România așa cum pot. Și, bineînțeles că Fundația Principesa Margareta și Casa Regală a României merită sprijiniți cu tot ce avem noi mai bun.


Ce ați pregătit publicului, mai ales că pe scenă vor urca și alți doi artiști - pianista Alexandra Dariescu și violonistul Remus Azoiței - care au participat ca și dumneavoastră de-a lungul celor zece ani la acest concert regal?

Pentru mine este o mare onoare să evoluez pe aceeași scenă cu muzicieni atât de talentați și atât de cunoscuți. O să fie un regal pentru că repertoriul ales este cu totul deosebit. Vor fi piese cunoscute în mare parte și vom încerca, bineînțeles, și ceva inedit, dar nu pot să vă divulg.


Dumneavoastră personal ce veți interpreta?

Eu voi interpreta arii din opere cunoscute, ca de exemplu aria lui Mario Cavaradossi din Tosca, E lucevan le stelle, canzonete cum ar fi Torna suriento sau cântece spaniole cum ar fi Granada.


Și să le mai spunem melomanilor că la pupitrul Orchestrei Fundației Principesa Margarea a României se va afla Tiberiu Soare. Nu sunteți la prima colaborare nici cu el.

Nu sunt la prima colaborare cu Tiberiu Soare. Suntem prieteni vechi și mă bucură mult de tot și mă onorează această prietenie, pentru nu ne leagă doar debutul lui în Boema de exemplu… primul lui spectacol de Boema l-a dirijat cu mine pe scenă la Opera Națională din București. Apoi, să reamintim publicului despre concertele din străinătate cu marea noastră soprană Angela Gheorghiu, pe care Tiberiu le-a dirijat… și multe alte colaborări pe care le-am avut și spre să le mai am.


Cu siguranță, acest concert va fi un regal. Ce urmează pentru Teodor Ilincăi după acest concert?

Din fericire, o să mai colaborez cu Opera Națională din București. Publicul care mă apreciază mă va putea vedea evoluând în Boema pe 18 noiembrie, apoi Tosca în concert - un lucru inedit - pe 30 noiembrie, o gală de operă care va marca 96 de ani de la instituționalizarea Operei Naționale Române din București pe 8 decembrie și… mă pregătesc pentru debutul în Adriana Lecouvreur, care va avea loc anul viitor în mai în Sevilia, Spania. Dar, până atunci voi trece și prin Bruxelles, unde voi interpreta rolul lui Turidu din opera Calaveria Rusticana de Pietro Mascagni.

Interviu realizat de Jeanine Costache