Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Voicu Enăchescu la aniversarea Corului Preludiu

Publicat: luni, 16 Octombrie 2017 , ora 11.50

În 1 noiembrie se împlinesc 45 de ani de când a susținut primul concert Corul de cameră Preludiu, astăzi ansamblu al Centrului Național de Artă Tinerimea Română. La București, Corul Preludiu va susține trei concerte aniversare: în 16 octombrie, la Biserica Elefterie, în 1 noiembrie și 20 decembrie, la Ateneul Român. Cu detalii, dirijorul corului, Voicu Enăchescu.

 "Anul acesta trăim niște momente speciale în ce privește existența Corului Preludiu, pentru că de la 1 noiembrie 1972 și până astăzi Corul Preludiu a parcurs un drum de 45 de ani cu, îmi place să cred, realizări deosebite, cu concerte în țară și în străinătate cu repertorii variate și interesante pentru publicul ascultător. Primul concert aniversar va fi la Biserica Elefterie – concert de muzică religioasă. Apoi, vom merge și prin țară, la Târgoviște în 29 octombrie. Apoi, concertul de la Ateneu în ziua de 1 noiembrie, care chiar marchează existența calendaristică a celor 45 de ani, pentru că primul concert al Corului Preludiu a avut loc la 1 noiembrie 1972. Și-apoi vom merge și la Brăila - e un festival coral internațional acolo. Așteptăm să găsim un interval de timp potrivit pentru activitatea artistică din Iași; suntem invitați de Filarmonica din Iași. Vom mai avea de parcurs și niște drumuri prin țară unde să facem concerte cu același caracter, aniversar.


Cum ați descrie evoluția Corului Preludiu în acești 45 de ani și specificul lui?

Așa cum îi spune numele, Corul Preludiu este un cor de cameră, alcătuit din tineri de la începutul începutului – tineri studenți ai universității, în primii ani de existență – iar, pe parcurs, s-au adăugat la fiecare stagiune coriști noi, cărora le place muzica corală și care vin să dea concurs de admitere în Corul Preludiu. Este o muncă permanentă și, îmi place să cred, de bună calitate, pentru că în acești ani repertoriul evident că s-a mărit – sunt peste 400 de lucrări în repertoriul corului. Așa cum spuneam, și componenții corului s-au schimbat de-a lungul anilor. Corul a devenit din 1990 cor profesionist la Centrul Național de Artă „Tinerimea Română” și ne străduim să trecem și peste acești 45 de ani cu gândul la realizări viitoare."


Interviu realizat de Cristina Comandașu