Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Ciprian Moga despre Turneul 'West Meets East - Enescu, Menuhin, Shankar'

Publicat: vineri, 13 Octombrie 2017 , ora 13.21
Turneul West Meets East este inaugurat sâmbătă, 14 octombrie 2017, la Timișoara de către violonistul Alexandru Tomescu, percuționiștii Udhai Mazumdar, Rohan Dasgupta, Bhaskar Das și pianista Sînziana Mircea. Evenimentul va fi urmat de alte două concerte la Cluj, în Sala Auditorium Maximum, în data de 15 octombrie și București, la Sala Auditorium a Teatrului Național, în 23 octombrie, iar mai multe detalii ne-a oferit, din partea Jazzmine, Ciprian Moga.


Începe Turneul West Meets East pe care îl organizați. O să vă rog pe dumneavoastră să ne spuneți povestea acestei frumoase inițiative.

Proiectul a început printr-o viziune pe care am avut-o împreună cu colega mea Iulia Nălățan; ea organizează Festivalul Namaste India, eu coordonez Asociația de melomani de jazz "Jazz Fan Rising". Ne-am propus să readucem la viață în România, în premieră, muzica pe care au cântat-o Ravi Shankar și Yehudi Menuhin acum 50 de ani sub proiectul West Meets East - trei albume celebre care au făcut istorie și, cumva, un început al muzicii world.

Practic, proiectul a început citind biografiile, memoriile lui Yehudi Menuhin și ale lui Ravi Shankar. Am citit despre emoția și dificultatea de a crea această muzică în egală măsură occidentală, europeană și indiană și ne-am zis "haide s-o luăm de la capăt!". Pe de-o parte, am căutat muzicieni indieni și am avut norocul să găsim un elev al lui Ravi Shankar. Alexandru Tomescu a răspuns provocării și invitației noastre cu mult interes. Și, bineînțeles, a fost capitolul "găsirea partiturilor", care sunt doar parțial scrise. Conform muzicii indiene, stilului clasic indian, muzica nu este scrisă, se transmite oral. Am recuperat manuscrisele făcute de Ravi Shankar pentru uzul lui Yehudi Menuhin. Am căutat în arhive din toată lumea și le-am găsit într-un final într-o arhivă privată, la un colecționar care ne-a permis să le copiem și le-am utilizat. Parțial erau scrise - partea de vioară - iar partea de sitar, toată partea de instrumente indiene, a fost reconstituită de elevul lui Ravi Shankar; numele său este Udhai Mazumdar și va apărea în turneul nostru.

Udhai Mazumdar este virtuoz la tabla - percuții indiene - și va veni la concert cu doi discipoli: la sitar, Rohan Dasgupta și la flaut indian sau bansuri, cum i se spune, Bhaskar Das. Partea occidentală este reprezentată de Alexandru Tomescu la vioară (practic, va interpreta partitura lui Yehudi Menuhin de acum 50 de ani) și, la pian, Sînziana Mircea.


Cum arată, mai precis, programul muzical al celor patru concerte?

Am ales pentru programul muzical piese de pe toate cele trei albume West Meets East (au avut loc trei înregistrări, în ani diferiți) și vom avea muzică de Ravi Shankar în principiu - majoritatea programului este muzică scrisă de Ravi Shankar - plus muzică de George Enescu, pentru că pe albumul original, pe primul disc, Yehudi Menuhin a ales ca reprezentant al muzicii occidentale pe George Enescu. Vom avea fața B a primului disc, care este Sonata a III-a pentru vioară și pian "în caracter popular românesc" de George Enescu.

Interviu realizat de Ana Diaconu