Arhivă : Interviuri Înapoi

Festivalul International 'George Enescu'. Interviu cu dirijorul Jordi Savall (I)

Publicat: luni, 25 Septembrie 2017 , ora 10.39

Concertul spiritual în vremea lui Ludovic al XV-lea

Maestre Jordi Savall, veniți cu două concerte (foarte diferite!) în Festivalul Internațional George Enescu. Primul (pe 22 septembrie) propune o incursiune în vremea Regelui Ludovic al XV-lea. Al doilea (Balcanii - miere și sânge) din 23 septembrie, vizează clar regiunea atât de pitorească și frământată din sud-estul Europei. Fiecare concert va reconstitui o lume, o zonă culturală, un timp anume.

Care sunt coordonatele primei seri la Ateneul Român - Concertul spiritual în vremea lui Ludovic al XV-lea?

Concertul spiritual era, așa cum știți, un fel de concert public organizat în Paris, în care amatorii întru ale muzicii puteau asculta cele mai frumoase și interesante muzici ale timpului respectiv. Se cântau lucrări scrise de diferiți compozitori. În selecția noastră, am adunat un concert de Corelli, muzică scrisă de Telemann și de Rameau. Pentru că eu cânt și la viola da gamba, m-am folosit de acest program ca să interpretez piese și pentru viola da gamba concertante (solo), cu orchestră și flaut drept. Toate aceste instrumente ne dau atmosfera din vremea acelor serii de concerte pretențioase, care includeau și ultimele lucrări scrise de Haydn sau Mozart și de cei mai importanți compozitori.


Fiecare proiect pe care îl construiți și prezentați publicului din întreaga lume este un mesaj, o intenție de a promova o anume perioadă din istoria omenirii? Să faceți cunoscută acea parte a culturii universale, să o promovați intenționat prin aceste modalități (albume, concerte, etc)?

Mă folosesc de această capacitate de a produce noi proiecte. Grație faptului că sunt independent, am posibilitatea (prin intermediul companiei mele de discuri) de a face proiecte. Mă folosesc de aceste oportunități ca să ofer idei oamenilor: cum să asculte muzica dar și cum să folosească muzica pentru a învăța istorie. Avem nevoie să cunoaștem, dacă vrem să facem o lume mai bună.

Suntem muzicieni, suntem artiști publici, suntem confruntați cu diferite mesaje despre muzică, despre frumos. Nu putem fi egoiști și să spunem: problemele din afară (de peste hotare) nu sunt ale mele, eu sunt doar un muzician și atât!

Ca muzicieni publici, cred că avem și responsabilitatea de a spune: nu, nu suntem limitați, vedem toate acestea!

Este foarte important ca să transmitem un mesaj special tinerei generații. Împreună, trebuie să cream o lume nouă, mai bună. Cu mai multă spiritualitate, cu mai multă justiție, cu mai multă pace. Iar aceasta este responsabilitatea tuturor!


Așadar, toate proiectele dumneavoastră nu sunt despre trecut ci pentru prezent?

Absolut! Cu cât oamenii vor învăța mai mult despre trecut, își vor construi un viitor mai bun.


Ați gândit fiecare proiect ca un soi de poartă uriașă pe care o deschideți și îi invitați pe toți să pătrundă prin ea, către o destinație anume?

Da. Fiecare proiect. De exemplu, Tout le matins du monde a fost ca o fereastră deschisă către perioada Barocului, cu multe muzici de Marin Marais. Tinerii au privit prin fereastră către acele frumuseți.

Este exact ce putem noi face: muncim și prezentăm muzica și arta în cele mai bune condiții.

Însă este nevoie să îi atingi pe oameni prin autenticitate. Cred că este principalul element pe care îl putem folosi pentru a schimba lumea noastră.


Vă invit acum să vă "desenați" în cuvinte autoportretul!

(Râde) Ei bine… Cred că sunt o persoană foarte critică față de lume însă întotdeauna gândind pozitiv. Cred că oamenii îți pot rezolva problemele. Însă trebuie să realizăm că rezolvarea problemelor de astăzi se poate face numai dacă le oferim tinerilor educație. Să le dăm tinerilor posibilitatea de a-și crea o viață cu demnitate. Poate, câteodată, sunt prea optimist; dar cred că avem nevoie de optimism pentru a rezolva problemele de azi. Fără optimism, fără Utopie nu există posibilitatea creativității!


Considerați că aveți o misiune în viață?

Nu cred că avem o misiune însă eu am lucrarea mea de făcut, ca muzician. Iar această lucrare este a fiecăruia dintre noi. Dacă este făcută cu dragoste, poate ajuta oamenii să aibă o viață mai bună. Poate fi și în cazul unui doctor (în spital); poate fi și cu un șofer de taxi sau cu cineva care îți repară ceva acasă. Dacă faci ceea ce faci cu dragoste și responsabilitate, le putem oferi oamenilor o viață mai bună.


Deci sunteți critic și optimist, în același timp!

Cred că avem nevoie de amândouă, dacă vrem ca în viitor să avem posibilitatea de a schimba lucrurile.


Interviu realizat de Sorina Goia