Arhivă : Interviuri Înapoi
Festivalul Internațional 'George Enescu' 2017. Interviu cu pianista Viktoria Vassilenko
Viktoria Vassilenko - solistă a Cameratei Salzburg, alături de Viniciu Moroianu, în Simfonia concertantă de Dinu Lipatti în 9 septembrie, în seria "Concertelor de la miezul nopții".
Câștigătoarea premiului I la cea mai recentă ediție a Competiției de pian a Concursului Internațional "George Enescu" - s-a născut la Burgas acum 25 de ani într-o familie de muzicieni, iar devenirea sa artistică a fost jalonată de perioade de studiu în diferite centre muzicale, din diferite țări europene: de la Sofia (deci din Bulgaria) a plecat în Spania, la Madrid (studiind la Conservatorul "Regina Sofia" la clasa lui Dmitri Bașkirov); a urmat apoi un stagiu de un an în Italia, la Accademia Internazionale del Pianoforte Lago di Como și acum se perfecționează la Chapelle Musicale Reine Elisabeth din Waterloo - instituție preocupată nu numai de pregătirea tinerilor discipoli, ci și de programarea lor în diferite manifestări artistice (după cum mi-a explicat tânăra pianistă), fiind de un an și masterandă la Conservatorul Regal din Bruxelles, la clasa lui Boyan Vodenitcharov.
De acest loc mă leagă amintiri minunate - poate cele mai frumoase ale vieții mele artistice de până acum. Nu știam că Lipatti a fost și compozitor…
Cum a fost să revii aici, la Ateneu, în Festivalul "Enescu", pe aceeași scenă unde ai câștigat în toamna trecută competiția ce poartă numele maestrului?
Trebuie să vă spun că pentru mine este o mare plăcere și o mare onoare să mă întorc aici - de această dată ca oaspete; este și un sentiment deosebit să revin după un an în acest loc de care mă leagă amintiri minunate - poate cele mai frumoase ale vieții mele artistice de până acum. Voi participa la interpretarea unei lucrări foarte interesante semnate de atât de faimosul pianist român Dinu Lipatti și astfel se adaugă o altă experiență deosebită pentru mine deoarece nu știam că a fost și compozitor, iar acum am ocazia să îi descopăr muzica.
Este primul contact avut cu muzica lui Dinu Lipatti?
Este cunoscut în lumea întreagă mai ales ca pianist, așa că am fost chiar surprinsă anul trecut, atunci când mi s-a spus că voi interpreta o piesă concertantă scrisă de el; am fost chiar curioasă despre ce este vorba, cum sună această lucrare... Am avut astfel prilejul să constat că este o partitură foarte interesantă și cu adevărat valoroasă (după părerea mea merită cu adevărat să fie cântată și ascultată muzica lui Lipatti). Sunt convinsă că va fi o plăcere pentru noi toți această seară și că îi va plăcea și publicului din România! Nu cred că din punct de vedere pianistic aș putea spune că partitura mea mea este foarte dificilă sau una dintre cele care pun foarte multe probleme, dar are complicațiile sale sub alte aspecte și poate fi înșelătoare - mai ales când vorbim despre dialogul muzical și echilibrul artistic dintre cele două piane și orchestră - aici mi se par mie dificultățile și provocările: trebuie să cunoști muzica foarte bine, să asculți și să fii în interiorul acestei muzici în permanență! În plus, studiind lucrarea mi s-a părut că găsesc aici unele conexiuni cu muzica lui Enescu - de altfel am aflat că George Enescu a fost "nașul" lui Dinu Lipatti și, cumva, i-a fost ghid în lumea muzicii... Sunt câteva motive muzicale care mi s-a părut mie că reamintesc câte ceva din singura operă scrisă de Enescu sau din alte pagini ale sale; mi-a atras atenția această conexiune între scriitura lui Dinu Lipatti și cea a lui Enescu.
Ai primit de-a lungul acestui an mărturii că Premiul obținut la Concursul "Enescu" a determinat schimbări în cariera ta, că te-a ajutat?
Aș spune în primul rând că a fost foarte important pentru viața și evoluția mea de până acum; particip la acest concert apoi în data de 12 septembrie voi avea un recital la Sibiu (tot în cadrul Festivalului "Enescu"), iar premiul special oferit de dirijorul John Axelrod - invitația de a cânta împreună cu orchestra sa în Spania, la Sevilla, se va concretiza în luna aprilie, cu două concerte. Da, anul acesta s-au întâmplat deja numeroase lucruri legate de acest concurs sau datorită acestui concurs: am primit mai multe invitații din partea unor persoane diferite, din partea unor festivaluri așa că - în mod categoric - a fost un moment foarte fericit și foarte important pentru mine.
Ai mai avut prilejul de cânta muzica lui George Enescu pe parcursul acestui an?
În acest an, încă nu. dar sunt din ce în ce mai interesată de muzica lui. Sper să vină curând acel moment în care să îi cânt muzica mult mai mult: am sentimentul că Enescu este unul dintre cei mai dificili compozitori sub aspect muzical; este atât de complex, de divers, sunt atât de multe aspecte interesante și diferite în plan stilistic, este cu adevărat o provocare pentru un artist să îi interpreteze muzica și cu atât mai mult în România. Sper să am mai multe ocazii de a-i cânta muzica, dar depinde și de mine, să încep să mă preocup de un program Enescu și - de asemeni - de un program cu muzică de cameră de Enescu, deoarece consider că are partituri camerale extraordinare!