Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu mezzosoprana Florentina Soare, câștigătoarea Marelui Premiu 'Hariclea Darclée', ediția 2017

Publicat: luni, 7 August 2017 , ora 13.03

Profesor de canto în cadrul Școlii Populare de Arte "Vespasian Lungu" Brăila și prim-solistă a Teatrului "Nae Leonard" din Galați, mezzosoprana Florentina Soare, născută la Brăila, a devenit una dintre câștigătoarele Marelui Premiu "Hariclea Darclée",ediția 2017. Florentina Soare s-a mai numărat printre laureații acestei competiții și în 2015 când a obținut Premiul al II-lea. Pe cel de-al doilea loc s-a clasat în 2016 și la Concursul Național al Liedului Românesc - competiție inițiată, ca și Festivalul și Concursul Internațional "Hariclea Darclée", de soprana Mariana Nicolesco. Peste hotare, Florentina Soare a avut deja o colaborare cu Teatrul din Magdeburg, Germania unde a interpretat rolul Ramiro din opera mozartiană "La finta giardiniera". În acest an Marele Premiu "Hariclea Darclée" s-a acordat ex aequo sopranei braziliene Ludmila Bauerfeldt și mezzosopranei române Florentina Soare.

 Mezzosoprana Florentina Soare a răspuns solicitării noastre, oferindu-ne câteva impresii:


Florentina Soare, felicitări pentru Marele Premiu "Hariclea Darclée"! Cum te simți și ce înseamnă pentru tine acest triumf?

Este greu de spus… Este cea mai mare realizare în momentul de față, cel mai frumos vis care mi s-a putut împlini și la care, sincer, nu mă așteptam.


Care au fost momentele cele mai dificile din concurs?

Aseară, în seara decernării premiilor. Așteptarea a fost insuportabilă, dacă pot spune așa. Nu speram să ajung acolo și nu credeam că sunt aptă momentan de acest premiu; pentru că și aseară în gală a fost tot concurs, iar nivelul a fost foarte ridicat și trebuia să mă prezint la cote maxime.


Care a fost nivelul competiției?

Are un nivel foarte ridicat, iar până în acest an parcă nu a fost niciodată acest high level, cum spunea și doamna Nicolesco. Toți concurenții au fost foarte, foarte bine pregătiți, niște voci superbe și bănui că le-a fost și celor din juriu foarte greu să aleagă.


Câștigarea acestui concurs cu siguranță îți oferă o deschidere mai mare către teatrele de operă. Ce proiecte de viitor ai?

Așa este. Deja, de acum doi ani de când am participat pentru prima dată la acest concurs mi s-au deschis oportunități. Sunt într-un contract cu teatrul din Magdeburg, Germania, unde am colaborări în stagiunea următoare. Și sper să mai vină și altele.

În primul rând… e de nedescris bucuria și mulțumirea față de doamna Mariana Nicolesco pentru încrederea pe care mi-a acordat-o, dându-mi această onoare și responsabilitate în același timp prin înmânarea acestui premiu. Este o realizare de un nivel foarte mare.


În această ediție Marele Premiu s-a acordat ex aequo . Îl împarți cu o soprană din Brazilia - Ludmila Bauerfeldt.

Da.


Cum este această soprană?

Este o foarte bună colegă în primul rând. O voce minunată. Un talent, aș spune eu. Mă bucur că am cunoscut-o și am avut ocazia să fim pe aceeași scenă și să ne bucurăm de același premiu.

Interviu realizat de Jeanine Costache