Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. O nouă ediție a Festivalului 'Enescu și muzica lumii' - Interviu cu directorul artistic, violoncelistul Marin Cazacu

Publicat: luni, 7 August 2017 , ora 12.41

Festivalul Internațional "Enescu și muzica lumii" se desfășoară anul acesta în perioada 8-30 august 2017 și însumează un număr de nu mai puțin de 18 evenimente, cele principale urmând să fie găzduite de sala Cazinoului din Sinaia. Cu acest prilej, vor putea fi ascultați peste 300 de muzicieni români și străini. Mai multe informații ne-a oferit directorul artistic al festivalului, violoncelistul Marin Cazacu.


Cum arată în linii mari programul?

Aflându-ne la cea de-a XVIII-a ediție, mărturisesc că este o performanță, am ajuns la maturitate… A fost conceput ca un festival al tineretului, dar nu numai, pentru că alături de tineri muzicieni apar personalități deosebite, remarcabile ale vieții muziale românești și internaționale. Și anul acesta orchestrele naționale de tineret ale României, cele trei - Orchestra Română de Tineret, Orchestra Romanian Sinfonietta și Orchestra Junior, pe categorii de vârstă diferite - sunt protagonistele, pentru că în perioada de pregătire vor merge în multe dintre locațiile orașului Sinaia. Acești tineri participă la cel mai important stagiu de pregătire, de creativitate colectivă, cum este numit un ansamblu orchestral.

Anul acesta avem invitată Orchestra Națională de Tineret a Olandei, iar artiștii consacrați care pregătesc aceste orchestre sunt, așa cum am spus la început, mari personalități ale vieții muzicale românești și internaționale. Maestrul Cristian Mandeal care s-a dedicat total în ultimii zece ani pregătirii Orchestrei Române de Tineret, este din nou prezent la Sinaia. Maestrul Horia Andrescu, de asemenea, este din nou prezent la Sinaia alături de Romanian Sinfonietta, iar cea mai tânără orchestră este pregătită de către tânărul dirijor Gabriel Bebeșelea. De asemenea, Orchestra Națională de Tineret a Olandei îl are ca protagonist la pupitrul orchestral pe celebrul dirijor englez Mark Wigglesworth.

Iar printre soliștii care vor fi prezenți pe scenele de concert de la Sinaia: marea doamnă Elisabeth Leonskaja, care se află pentru a treia oară în acest minunat ora; înseamnă mare lucru pentru noi și o onoare extraordinară. Este prezent maestrul Valentin Gheorghiu, o legendă a muzicii românești; amintesc pe violonistul Liviu Prunaru - concertmaestru al Orchestrei Concertgebouw din Amsterdam; pe violonista olandeză Simone Lamsma; la violoncel voi fi eu și Ștefan Cazacu. Sunt foarte mulți tineri pianiști, cum este Adela Liculescu sau Cristian Sandrin.

Vom cânta, în afară de Cazinoul din Sinaia, la Centrul Cultural Carmen Silva, la Biserica Catolică, la Muzeul Orașului Sinaia și, bineînțeles, în parcul orașului Sinaia.

Peste 300 de tineri vor fi în Sinaia, ceea ce va face ca Sinaia să devină cel mai tânăr și mai muzical oraș al României în perioada 8-30 august.

Interviu realizat de Ana Diaconu