Arhivă : Interviuri Înapoi

Festivalul 'Musica Kronstadt 2017' - Interviu cu oboistul Ludovic Armin Cora

Publicat: vineri, 28 Iulie 2017 , ora 13.53
Cea de-a IV-a ediție a Festivalului Internațional Musica Kronstadt are loc la Brașov în perioada 2-9 august și se desfășoară sub semnul împlinirii a 100 de ani la nașterea pianistului și compozitorului Dinu Lipatti. Mai multe informații am aflat de la directorul festivalului, oboistul Ludovic Armin Cora.


Ediția cu numărul 4 a Festivalului "Musica Kronstadt"anunță o serie de premiere, de inovații față de anii precedenți. Ne puteți spune despre ce este vorba?

Bineînțeles, anul acesta continuăm tradiția începută în 2015 și iată că suntem la a patra ediție, dedicată Centenarului Dinu Lipatti. Avem onoarea de a-i avea invitați peste 75 de cursanți din toată lumea, muzicieni de marcă de la Filarmonica din Berlin, Opera din Barcelona, Landeskapelle Eisenach, Filarmonica din Sønderborg și, mai ales, Filarmonica "George Enescu". Muzicienii din acest proiect sunt toți recunoscuți la nivel internațional, nu există diferență profesională sau de alte naturi. Eu doresc să promovez cultura și educația în rândul tinerilor muzicieni. Iată că reușim să facem acest lucru. În domeniul instrumentelor de suflat avem producători celebri ca Marigaux Paris, Howarth of London, Buffet Crampon, care vin cu expoziții de instrumente în premieră națională în cadrul unei academii de vară.

Acest proiect este unul complex, având în vedere că înglobează două structuri - Academia și Festivalul Internațional Musica Kronstadt.

Premierele sunt următoarele: transmiterea în direct a tuturor concertelor prin web site-ul www.academyofmusic.eu; înființarea în premieră națională a unei orchestre de suflători în cadrul academiei; prezența domnului Vasile Pintea, inventator român pe domeniul instrumentelor de alamă, care trăiește în Germania. El ne va prezenta la Brașov un muștiuc revoluționar - Filarmonica din Hamburg cântă pe acest muștiuc. Ajută enorm de mult emisia și acutele, acestea fiind lucruri care țin de "bucătăria" instrumentelor de suflat, mai precis cornul.

Revenind la agenda de concerte… sunt 15 concerte, în perioada 2-9 august. În 2, 4 și 5 august îl avem invitat pe Nicolas Simion, un jazzman român cu reputație internațională. Va concerta alături de cursanții KSB Academica la Clubul copiilor din Brașov. Să nu uităm un lucru primordial, acest proiect are loc prin parteriatul strategic cu Liceul de Muzică din Brașov.

În data de 5 august o avem invitată pe Petra Acker, jazzman soul R&B - Iată că avem și acest gen de muzică în festival.

În data de 4 august este concertul profesorilor Academiei și Festivalului Internațional Musica Kronstadt la celebra Biserică Neagră.

În 6 august avem concertul Centenar Dinu Lipatti la Sala Multimedia a Universității Transilvania din Brașov - partener fidel în acest proiect; distinsul compozitor Liviu Dănceanu va prezida acest concert alături de doamna Monica Isăcescu, redactor Radio România Muzical. Sunt onorat să avem această colaborare. În data de 8 august este un concert-maraton la Clubul Copiilor, susținut de profesori din acest proiect: Ionuț Podgoreanu - Opera din Barcelona, David Cooper - Filarmonica din Berlin și Nicolae Apostol - prim cornist la Filarmonica din Sønderborg, Danemarca.

În data de 9 august avem concertul de încheiere a festivalului, care va avea loc la Sala Patria. Este singurul proiect din România care acordă premii în valoare de 1000 de euro; acordăm pentru 9 copilași participanți la acest proiect inedit. Este un proiect la care așteptăm publicul meloman.

Acest festival este co-finanțat de către Administrația Fondurilor Culturale Naționale, sprijinit de Institutul Cultural Român. Doresc să le mulțumesc în mod deosebit pentru aceste parteneriate și sper într-o colaborare de cât mai lungă durată.

Vă mulțumesc frumos pentru această ocazie și… la o reascultare, dacă se poate, pe undele Radio România Muzical pe viitor să se transmită și concertele noastre.

Interviu realizat de Ana Diaconu