Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Ilse Maria Reich, în recital la Biserica Luterană din București

Publicat: vineri, 28 Iulie 2017 , ora 12.42

Organista Ilse Maria Reich susține astăzi, 29 iulie 2017, de la ora 18:00, un recital în cadrul stagiunii de concerte a Bisericii Luterane din Capitală. Muziciana este originară din Sibiu, fiind stabilită actualmente în Germania. Programul pe care îl propune publicului bucureștean cuprinde opusuri semnate de compozitori precum Johann Gottfried Walther, Dietrich Buxtehude, Jan Pieterszoon Sweelinck, Johann Sebastian Bach sau Felix Mendelssohn. Am discutat cu muziciana despre recitalul din București, dar și despre proiectele viitoare, în următorul interviu.


Susțineți, de altfel nu pentru întâia oară, un recital în ambianța Bisericii Evanghelice din Capitală. Care este programul pe care ați ales să-l prezentați publicului bucureștean?

Este o orgă mică, construită de Prause, din secolul al XVIII-lea, dar se pot realiza multe piese la ea, din mai multe epoci. Programul meu cuprinde muzică barocă de Johann Gottfried Walther - un văr îndepărtat al lui Bach, Variațiuni de Sweelink - compozitor olandez din secolul al XVI-lea din Amsterdam, Dietrich Buxtehude - maestrul barocului din Nord, admirat de Bach, desigur, și piese de Bach; o Fantezie, o piesă clasică inspirată de Mozart; urmează un coral de Mendelssohn și, la sfârșit, Telemann - o fanfară pentru orgă, o piesă care se potrivește pentru sfârșitul unui concert.


Ați menționat instrumentul pe care veți interpreta - o orgă care datează de la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Cum ați putea descrie acest instrument?

Este un instrument excepțional. Nu este mare, dar este restaurat foarte bine și profesional. Și, desigur, piese mari de Max Reger sau de Mendelssohn nu se pot cânta pentru că are numai o singură claviatură, un singur manual, dar are un pedalier complet… sună excepțional!


Ce alte proiecte apar în agenda dumneavoastră?

În Transilvania mai am câteva concerte; și la Biserica Neagră, și la Catedrala din Sibiu, și la Biserica din Deal din Sighișoara, și la Mediaș, la sfârșitul lui august și în septembrie.

Interviu realizat de Ana Diaconu