Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianista Luiza Borac

Publicat: vineri, 21 Iulie 2017 , ora 12.00

Pianista Luiza Borac va evoca personalitatea lui Dinu Lipatti într-un important festival pianistic din Italia. Detalii din interviul următor:


Doamnă Luiza Borac, duminică veți face parte din seria amplă de evenimente numită "Omagiu al artei. Pianistica di Arturo Benedetti Michelangeli". Veți susține un concert la Biserica San Benedeto, un recital dedicat memoriei lui Lipatti. Cum a apărut această idee?

Este o deosebită bucurie să reprezint muzica lui Dinu Lipatti la acest festival; cum ați spus, onorează memoria unuia dintre cei mai mari pianiști ai tuturor timpurilor - Arturo Benedetti Michelangeli. Era numit de Celibidache "cel mai mare artist" și este definitiv cel mai mare pianist italian după Ferruccio Busoni.

Concertul are loc în localitatea Val din Rabbi. Este o localitate importantă… era pentru Michelangeli. Acolo se retrăgea din turneele de concert și acolo se dedica pasiunii sale de compozitor; era foarte interesat de muzica populară piemonteză pe care a auzit-o în acele locuri și a armonizat foarte multe dintre aceste cântece populare. Festivalul este organizat de Centrul de la Brescia, Centrul Michelangeni; în Brescia s-a născut acest mare pianist, în Brescia se regăsește o documentare imensă despre el, printre care multe scrisori cu Puccini, cu Cortot și cu marele Dinu Lipatti. Între cei doi compozitori a existat o admirație reciprocă și a existat chiar ideea unui proiect de colaborare. Din păcate nu a mai putut fi realizat, Dinu Lipatti a murit prea devreme. De aceea această idee de a aduce acești doi mari titani împreună în cadrul acestui concert, ideea de a-i omagia pe amândoi în cadrul Festivalului Michelangeli - un concert Dinu Lipatti.


Și de aceea ați și ales acest repertoriu, ce cuprinde opusuri de Lipatti, Bach, Liszt, Rossini.

Sigur că da. Prima parte a concertului va cuprinde lucrări de Dinu Lipatti, transcripțiile sale după Bach și Albeniz, Nocturnele în la minor, în fa diez minor (dedicată Clarei Haskil), Sonatina pentru mâna stângă și, în partea a doua, lucrări de Franz Liszt și, fiind în Italia, omagiu compozitorului Rossini.


Ce alte proiecte mai aveți pentru viitorul apropiat?

Mă bucur să particip cu un concert Chopin, la Societatea Chopin în Frankfurt, în august. Și, cu deosebită bucurie, aștept Festivalul Internațional "George Enescu", unde voi avea marea onoare de a cânta Concertul pentru pian și orchestră de Valentin Gheorghiu, o lucrare excepțională, la care lucrez deja cu maestrul. Aștept publicul la aceste două evenimente - 21 septembrie în Timișoara și 23 septembrie în București - pentru a ne bucura de această muzică extraordinară a lui Valentin Gheorghiu.


Interviu realizat de Radu Mihalache