Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Angela Șindeli, inițiatoarea proiectului VOXearlyMUS

Publicat: joi, 20 Iulie 2017 , ora 12.12

Până 24 iulie 2017, se desfășoară o nouă ediție a proiectului VOXearlyMUS. Detalii am primit de la inițiatoarea acestui eveniment, Angela Șindeli:


Pot să menționez faptul că VOXearlyMUS este un proiect de parteneriat strategic Erasmus+ finanțat din fonduri europene și coordonat de Universitatea Națională de Muzică din București. Ca parteneri, cum deja probabil știți, are pe Arrigo Boito Conservatorio di Musica din Parma, Arrigo Pedrollo din Vicenza, Conservatorul Regal din Haga, Conservatorul Joseph Haydn din Eisenstadt și Asociația Europeană a Conservatoarelor, Asociația Națională Corală din România și Fundația Italiană pentru Muzică Veche. I-am menționat pentru că sunt extrem de importanți pentru noi și pentru bunul mers al proiectului. În acest moment se derulează cel de-al doilea program intensiv care într-adevăr e mai bogat în activități și reunește profesori și studenți din cele cinci conservatoare partenere. Sunt aproape 50 de persoane implicate în această ediție. Toată munca noastră de 10 zile este concentrată în jurul unui repertoriu fantastic de ofertant, arondat muzicii vechi. Au loc cursuri individuale și de grup, pe care chiar le începem în câteva minute, workshop-uri și două concerte importante. Unul, în curând, pe 20, la Parma, în Chiesa di San Roco și un altul în cadrul Festivalului de Muzică Veche de la Urbino. Va avea loc la Sala Tronului, în palatul Ducal, pe 23 iulie.

E foarte important că abordăm un repertoriu mai rar, mai puțin cântat și aș vrea să amintesc doar câțiva compozitori, Andrea Gabrieli, Alessandro Grandi, Tarquinio Merula, Giovanni Brunetti, Giovanni Rovetta, Frescobaldi, Torelli. E un repertoriu de o profunzime și de o frumusețe pe care acum, studiindu-l cu toții, le redescoperim în fiecare minut, în fiecare secundă.

Interviu realizat de Radu Mihalache